Откъс от пиесата “Куци ангели”

ХУДОЖНИКЪТ:

(…) Питаш ме откъде у нас толкова завист?. Най-лесно е да ти кажа, че сме завистливи от беднотия. Още по-лесно е да ти кажа, че българинът е завистлив от робството. Или от стреса – че сме били много стресирани. Не, драга моя, не е нито от беднотията, нито от робството, нито от стреса, ами е от простотията. Защото сме прости.

Какво казваш? Има и умни? Може и да има тук-таме, но целокупно сме си прости. Гледаш го уж учен човек, книги пише, учи хората как да живеят, а неграмотен. Гледаш го уж министър, уж чужденците го били уважавали, грамота му били дали, а той тъп, та тъп. Чак болно да ти стане.

И дрънкат ли, дрънкат. Думи, думи, думи, думи…

Омотали са се в думи като пилета в кълчища и колкото повече дрънкат, толкова по-хубаво им става. Ако можех щях да им туря брояч на устата. Всеки да има право на десет думи дневно. За всяка дума отгоре – глоба. По едно евро на дума.

Откъде иде простотията ни? Простотията ни, драга, иде от подбора. Както в една щайга всички домати трябва да са подбрани еднакви, тъй и ние трябва да сме еднакво глупави, за да може лесно да ни се нарежда. Който иска да е умник – да заминава навън. Тук умници не са нужни.

Щом си журналистка, напиши го някъде с големи букви: БЪЛГАРИТЕ НАПРАВИХМЕ ОТ СЕБЕ СИ ТОВА, КОЕТО НЕ УСПЯХА ДА НАПРАВЯТ С НАС И ТУРЦИТЕ ЗА 500 ГОДИНИ. Казахме си, че простакът е солта на земята и си повярвахме. Демокрацията ли? Демокрацията сложи капак на всичко. Защото лошо я изтълкувахме ние тая демокрация. Бандитски я изтълкувахме. Порнографски. С надървени гащи, празни глави и черни джипки.

(Из пиесата „Куци ангели”, в книгата „Куци ангели” )

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Негови са романът "Суета, суета" и книгата "Куци ангели" (29 разказа и 1 пиеса). Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на личността? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива... и като се погледнеш по някое време, виждаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това е от значение.
This entry was posted in драма. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s