За Автора

Роден в София, отраснал в Балчик (добър плувец).

С филмово и театрално образование, със специализации – медийна и други, с преподавателски опит и особен афинитет към летища, гари, планини и морета.

Български журналист, театрален, филмов и телевизионен критик, автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания.

Преводач – Summer Meditations by Vaclav Havel, etc.

Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия, между които „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, “От билото на планината” и “Протести-2013”.

Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела…,

както и на един от героите в книгата “Куци ангели”, заради следното откровение: Свобода на личността? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива… и като се погледнеш по някое време, виждаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник.

Автор на романите “Суета, суета” и “Писателката” (15 дни с Фани Попова-Мутафова), на книгата “Куци ангели” (29 разказа и една пиеса) и на пиесите “Играч” и “Нещастен син на некадърно време”.

Носител на национални и международни награди за поезия, проза и кинодокументалистика, както и на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe.

Страница във ФБ: https://www.facebook.com/vlado.trifonov.5/