Из пиесата „Играч”

3-то действие

Овалният кабинет – тук са президентът на САЩ, шефът на ВВС и министърът на отбраната. 

ДЮК (президент на САЩ, изважда лист от задния джоб на панталона)

А сега слушайте добре! (Разгръща листа и чете.) „Аз, президентът на Съединените щати, поемам ангажимент да орежа заплатата си с три четвърти, както и да инвестирам всичките си банкови спестявания в проекти, които ще решат проблема с храната на гладуващите по света. Станал съм президент не за да се угоявам за сметка на обикновените хора, а да бъда пример за скромно и достойно поведение.”

(Поглежда победоносно към Мат – министър на отбраната и Пат- главнокомандващ на ВВС)

ПАТ (недоумяващо)

Това, господин президент, как да го разбираме?

ДЮК

Буквално, господа. Оттук нататък категорично и безвъзвратно съм решил да се откажа от всякакви излишества, да заживея скромно и пестеливо, и да бъда опора на бедните, угнетените и онеправданите. 

МАТ

Нещо като апостол ли, шефе?

ДЮК (свенливо)

Нещо такова. Апропо, вие смятате ли, че руската президентка Дуня ще ме последва?

(Мат и Пат отговарят едновременно „Не”, след което всички потъват в мълчание. Мълчат дълго време, докато накрая Мат реагира.)

МАТ (скача от стола)

Всъщност идеята е уникална! Да се откажеш ти от всякакви излишества, да заживееш скромно и да бъдеш опора на бедните и онеправданите… – кой президент го е правил досега?

ПАТ

Аз лично не се сещам. 

4-то действие

Кремъл – кабинетът на руския президент. Тук са също главнокомандващият на ВВС и министърът на отбраната. 

ДУНЯ (президент на Русия, към Маша и  Паша)

Дами, разполагам с пълния запис на разговора, който колегата ми Дюк е провел в овалния си кабинет със свои приближени.

МАША (министър на отбраната на Русия)

Доколкото знам, там е бил и моят колега Мат.

ПАША (главнокомандващ на руските ВВС)

Разбрах, че и моят колега Пат е присъствал.

ДУНЯ

В същия този разговор многоуважаемият президент на САЩ, господин Дюк, твърди, че не съм можела да последвам примера му и да намаля военните ни разходи със 79 процента. Нито да си орежа заплатата с три-четвърти. Нито да бъда опора на бедните и угнетените по света. Представяте ли си!?

МАША

Дунечка, не му се връзвай. Той знае, че това ще стигне до ушите ти и нарочно те дразни.  Естествено че няма да намалиш военните ни разходи.

ПАША

Нито пък ще си орежеш заплатата с три четвърти.

ДУНЯ (продължава, сякаш не ги е чула)

Но не е познал, господинът! Не само че ще си орежа заплатата с три четвърти, ами направо ще я отрежа! Ето така: кръц, кръц, кръц.

(Маша и Паша я гледат ужасено.)

МАША

Как така ще я отрежеш?

ДУНЯ

Буквално.

МАША

В смисъл че ще останеш без заплата?

ДУНЯ

Конечно.

ПАША

Ама ти сериозно ли?

ДУНЯ

Имам достатъчно спестявания, тъй че не е нужно да получавам и заплата. Хайде да го видя тогава господин Дюк! Дали ще е готов сега той мен да ме последва?

МАША (тревожно)

А военните ни разходи?

ПАША (с плаха надежда)

Тях нали няма да ги закачаме?

ДУНЯ

Девочки, знам, че не ви отива да се размеквате – едната е главнокомандващ на военновъздушните ни сили, другата е министър на отбраната, но всьо таки, длъжни сте да мислите и за душите си. Когато Господ зададе въпрос: – Вие какви добрини направихте в прослава на името ми? – какво ще му отговорите?

(със съкращения)

Пиесата е публикувана в конкурсния сборник „Пиеси за справедливостта” на НБУ.

Advertisement

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Негови са романът "Суета, суета" и книгата "Куци ангели" (29 разказа и 1 пиеса). Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на личността? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива... и като се погледнеш по някое време, виждаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това е от значение.
This entry was posted in драма. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s