ЗАЩО НАЧАЛНИЦИТЕ НИ СА ТЪПИ ЛИ?

ЖУРНАЛИСТКАТА:

Защото ние сме тъпи, че сме им позволили да ни станат началници. От всички държави наоколо сигурно имаме най-голям брой тъпи началници на квадратен километър. Ще го кажа така: какъвто ни е брутният вътрешен продукт и каквито са ни обществените тоалетни, такива са ни шефовете, такива са ни и медиите.

Кажи ми, нормално ли е журналистите да приличат на бандити, а бандитите да приличат на журналисти? Разполагам с данни, че деветдесет процента от колегите ми получават оргазъм, когато отразяват убийства, тежки катастрофи и изнасилвания. Ако през деня не се е случила нито една кървава драма, изпадат в тежка депресия.

Обичам си професията, с докторантура в чужбина съм, можех да остана, но се върнах, за да отдам на родината своите знания и младост. Голяма глупост! Оказа се, че тя изобщо не се интересува от моята младост, още по-малко я интересуват знанията ми. Родината я интересува аз да не знам нищо, защото колкото по не знаеш нищо, толкова по ставаш за всичко.

Българите само искаме. И като не ни дадат, си открадваме. Ако няма откъде да откраднем, ставаме министри или депутати. Освен това сме специалисти. От всичко разбираме, за всичко съвети даваме. Учим другите, само себе си не искаме да поучим.  

Подлагаме на съмнение всичко, но не и собственото си невежество.

Вдъхновяват ни обири на банкомати, източването на фондове, автомобилът на някоя дебилна мутра и охраната на друга.

С блеснали очи разказваме как някакъв парламентарен малоумник дал тлъста пачка да му пеят на масата. Искаме и ние така: да ни пеят на масата, да ядем сьомга с гарнитура от рачешки опашки и да я поливаме с шампанско за 300 евро бутилката…

И като си идем на село по празниците, да се тупаме в гърдите, да се тупаме…

(Из пиесата „Куци ангели”, в книгата „Куци ангели”)

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Негови са романът "Суета, суета" и книгата "Куци ангели" (29 разказа и 1 пиеса). Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на личността? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива... и като се погледнеш по някое време, виждаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това е от значение.
This entry was posted in драма. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s