ТРИЙСЕТ И ПЕТ-КИЛОГРАМОВА КНИГА!

Влязох леко притеснен – не познавах особата, с която ми предстоеше да разговарям.

– Добър ден. Вие ли сте издателката, която търси автор? Прочетох обявата ви в интернет.

– Радвам се, че дойдохте, господине; да, аз действително търся автор, спешно при това, дано вие да сте правилният. Заповядайте – покани ме издателката да седна.

Офисът й беше скромен, но грижливо поддържан.

– Започвам направо, да не губим време. Вижте, става въпрос за роман. Отсега да кажа, че съдържанието не ме интересува. Можете да пишете за каквото искате и както си искате, стига да не се абсолютни глупости, разбира се.

– А какво ви интересува, ако смея да попитам.

– Какво ме интересува? – повтори въпроса ми издателката и се втренчи в мен. – Интересува ме тридесет и пет килограмова книга – каза тя след кратко мълчание.

– Моля?! – сепнах се.

– Ще бъда пределно ясна – продължи издателката, сякаш не забеляза сепването ми. – Досега съм пробвала много писатели, но нито един не успя да докара романа си до 35 кила. Нито един! – повтори тя с видимо раздразнение.

– Но защо сте спрели на трийсет и пет-килограмова книга… не е ли някак…     

– Множко ли? Множко е, но и целта си я бива – да покоря Гинес!

– Да покорите Гинес?! – не скрих учудването си.

– Именно! Ги-нес, Ги-нес, Ги-нес! – възбуди се издателката и очите й блеснаха с неонов блясък. Трийсет и пет кила и нито грам по-малко!

– Но това са сигурно… – започнах да смятам наум броя на страниците – … поне 1300 страници – изръсих наслуки.

– Бъркате го с „Война и мир”. Не, това ще бъдат най-малко два милиона страници.

– На един път ли?

– На един път, драги мой, на един път! Близо пет милиона думи в един-единствен роман – можете ли да си представите?

– Не мога – признах чистосърдечно.  

– Вие обаче ще се справите! Вярвам, че ще се справите! Кажете ми, че ще се справите – прегърна ме през рамо издателката и погледът й ме заля с неоновата си светлина.  

– Не искам да ви разочаровам, но мисля, че няма да се справя. – Аз съм по късите форми… Както се казва: краткостта е сестра на таланта…  чудех се какво още да измисля. – При това и дядо Петко Славейков е на това мнение.  

– Тоест?

– Тоест че не е в многото хубавото, а че в хубавото е многото.

– Оставете дядото в историята. Сега живеем в нови времена, писането е ново, хоризонтите са нови, гледайте напред, а не в дядо ви Петко.

– Все пак съмнявам се, че ще се справя. Трийсет и пет килограма…!

– Скромен сте и това ми харесва – прекъсна ме тя. – Във вас има нещо, което досега не съм забелязала у колегите ви. Във вас има една необятност, един неосъзнат потенциал, една широкомащбност, ако мога така да се изразя, която не може да се скрие. И не трябва да се крие! – почти изкрещя издателката. – Да, вие ще се справите, убедена съм, и Гинесът ще е наш! Аз разбирам от хора, особено от писатели, така че мога да преценям.

– Да преценявам – деликатно я поправих.

– Именно, мога да преценявам и да поемам рискове. Затова сядайте си на задника и започвайте да пишете. Пишете и мислете само за килограмите. За нищо друго. Единствено за килограмите! Трийсет и пет. Останалото е моя работа – целуна ме тя спонтанно по бузата и извади предварително подготвен договор.

__________

Вече на улицата думите й продължаваха да бръмчат в главата ми: трийсет и пет-килограмова книга – боже, почти половин прасе! И два милиона страници. При това да не мисля за съдържанието. Не спирах да си повтарям: „можеш да го направиш, длъжен си, жената ти се довери”. 

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Негови са романът "Суета, суета" и книгата "Куци ангели" (29 разказа и 1 пиеса). Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на личността? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива... и като се погледнеш по някое време, виждаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това е от значение.
This entry was posted in проза. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s