Из пиесата “Куци ангели”, в книгата “Куци ангели”

ХУДОЖНИКЪТ (към журналистката, дошла в килията му за интервю)

(…) Търпелив е Господ, госпожице, много е търпелив, но напоследък взе да му писва. Качихме му се на главата. Глупост след глупост правим, сакатлък след сакатлък. Той непрекъснато праща сигнали, че прекаляваме с нашите мискинлъци, но кой да го чуе. Ние чуваме само себе си: кого да окрадем, на кого да подлеем вода, с кого да се заядем. Е, щом е така, юроди неразумни, ето ви едно наводнение, казва Господ. Ето ви едно земетресение, за да се вразумите. Ето ви малко болести, ето ви и малко пожари. Но ние пак не се вразумяваме и продължаваме: яж, пий, купувай, мрази, кради, убивай, усвоявай… Юруш на маслините!

Да, ама маслините вече са на привършване. Изплюскахме ги ние маслините, а на тяхно място не засадихме нищо. Затова отсега нататък ще си ядем ушите.

Преправихме природата по наш вкус. Както на нас ни изнася. Извиваме я, мачкаме я, горим я, тровим я. Пет пари не даваме, че горката тя изпитва болка и страда. На нас да ни е добре.

Изядохме я, изпихме я, изстискахме я докрай и вече почнахме взаимно да се ядем – виж го онзи канибал от Маями. В двайсет и първи век да схрускаш ти жив човек насред пътя, как ти се струва?

Това не може да продължава вечно и този, който ни създаде, той и ще ни вразуми. Помислихме се за по-умни и по-хитри от него, но накрая сметката ще ни излезе крива.

Искаме, искаме, искаме, само искаме! И колкото повече искаме, толкова повече се отдалечаваме от Господа.

Той ни е дал всичко, но кой да го види. Дал ни е планини и езера, дал ни е птици и зелена трева, храна и вода ни е дал, въздух ни е дал, слънце, за да си набавим ерегия, но на нас не ни стига слънцето и бърникаме в земята, за да теглим нефт и газ. Изтеглихме най-накрая: дявола за опашката.

Добре е, че си ми дошла на гости, интервю да вземеш. Вие, журналистите и писателите, трябва по-често да идвате в затвора, че и да пооставате за година-две. Тъй и главите ви ще се избистрят, и писането ви ще се подобри. …

Advertisement

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Негови са романът "Суета, суета" и книгата "Куци ангели" (29 разказа и 1 пиеса). Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на личността? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива... и като се погледнеш по някое време, виждаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това е от значение.
This entry was posted in драма. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s