Който не е чел книгата „Летни размишления” или не е гледал документалния филм от 2014 г. за Хавел…

Който не е чел книгата „Летни размишления” и не е гледал документалния филм от 2014 г. за Хавел, трябва да намери начин да го направи. Така ще разбере защо Чехия продължава да е любима дестинация за милиони хора и там дори българите успяват да живеят сносно, а България все повече заприличва на очукана от снаряди иракска провинция. (Достатъчно е човек да види изпотрошените плочки пред най-представителния хотел в София и скрибуцащите ескалатори в прехваления НДК!)

Иначе казано: чехите имаха за президент Вацлав Хавел, дисидент по призвание, хуманист по душа, абсурдист по професия и благородник по поведение – затова Чехия е такава, каквато е. А ние имахме…

Защо се сещам за Хавел днес? Защото вчера, на 27 януари, БНТ излъчи (в най-неуместното време – 15.10 часа!) филма на Андреа Седлачкова „Животът според Вацлав Хавел”. И защото нямаше как отново да не се замисля за орисията ни на държава, която в най-новата си история така и не намери водач, който да я прослави с държанието и биографията си.

Look more here:

https://morningseeker.wordpress.com/2017/11/29/%D0%B8%D0%B7-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D1%85%D0%B0/

Реклами

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на демокрация, коментари, Prague. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s