ЧЕТИВО ЗА ПРЕЗИДЕНТИ, ЖУРНАЛИСТИ И БАНДИТИ

(…) Колко пъти застанахте открито срещу шефовете на мутрите, които до един са от вашата партия или по някакъв начин са свързани с нея?

Колко пъти заехте категорична позиция срещу уличените в престъпни действия министри?

Колко пъти упрекнахте българската преса, затова че обслужва интересите на определена партийна клика? 

Колко пъти предизвикахте разследване за произхода на средствата, с които министрите и политиците разполагат?

Колко пъти дадохте личен пример за скромност и морал, ограничавайки нуждите си до тези на нормален „човек от народа”?

Защо досега не направихте публично признание, че мафията в България е дълбоко вкоренена в политическата власт и президентската институция не прави изключение?

(От статията „Президентът, когото искам”)

Открих този текст! Писан е преди Барак Обама да стане президент на САЩ, а нашият все още се казваше Георги Първанов.

Защо държа да го публикувам отново? Защото в него се намира основното, което трябва да се знае за президентстването като професия, морал, лична харизма и поведение. И което ние все забравяме или не смеем да поискаме от нашите кандидати – словохотливи лицемери, които сами не вярват на лъжите си. Или по-лошо: дотам са им повярвали, че са ги превърнали в единствената реалност на своето съществуване.

Пускам го без съкращения, тъй като всичко в него важи и сега. Поуките и съмненията – също.

ПРЕЗИДЕНТЪТ, КОГОТО ИСКАМ

Тъй се случи, че нещата, за които ще разкажа, прочетох и видях в един и същи ден. Контрастът между тях бе толкова голям, символиката им така красноречива, че не устоях на изкушението за коментар.

Барак Обама – кандидат за президент на САЩ и Георги Първанов – настоящ президент на България. Единият в Мичъл, Южна Дакота, на среща с избиратели. Другият в София, Западна България, на среща с журналистката Валерия Велева.

Ето какво каза Обама на своите избиратели: „Всеки ден ми се напомня, дали от събитията, дали от съпругата, че не съм безгрешна личност. Няма да съм безгрешен и като президент. Но мога да ви обещая, че ще бъда честен с вас относно предизвикателствата, с които нацията ни се среща лице в лице. И което е най-важното: ще работя здравата, за да направя живота ви по-добър. Нуждая се обаче от вашето участие. Ние всички се нуждаем един от друг, за да осъществим промените в тази страна”.

Ето какво каза Първанов в интервю на Велева: „Дали съм демократ или не, знаят и медиите, и обществото, защото целият ми политически път през последните 17-18 г. е като на длан. Това е времето, в което БСП се промени радикално. В ИБ на БСП по мое време бяха застъпени всички идейни движения, опоненти и фрак­ции на партията”.

Два свята, две култури, два манталитета, две представи за отговорността, два морала, два начина на изразяване, които обясняват достатъчно добре защо Америка е такава, каквато е, и България е такава, каквато е. Защо млади  българи се изнесоха и продължават да се изнасят към САЩ, а оттам за насам желаещи няма? Защо „американската мечта” продължава да привлича младото и средното ни поколение, а „Българският Великден” тъй и не дойде?

Когато чета във форумите от цял свят за Обама се чувствам добре и се радвам на човешкото племе:

Харесвам този мъж и наистина се надявам да бъде вашият нов президент, заради един по-добър свят.

Аз съм от Сингапур и също вярвам, че този мъж е искрен в желанието си да промени Америка. Бъдете сигурни, че изходът от тези избори ще има огромно значение за останалия свят.

Човекът говори истината и живее по начина, по който говори. 

Заседна ми буца в гърлото слушайки тази реч. Аз съм канадец и ако щете вярвайте, но вашите избори за президент имат голямо отражение върху личния ми живот. Наистина вярвам, че той  ще успее.

Моля се Обама да бъде избран и да остане жив. Страхувам се да не му се случи същото като на Кенеди..  

Когато чета във форумите от България за Първанов се чувствам зле – заради обидата и отчаянието на хората:

Първанов като президент трябва да е образец на достоинство и честност! Но той е доносник и агент на ДС и КГБ. Това Европа и света го знаят и затова го презират!

Първанов е покровител на мутри и мафиоти. Под неговото президенство убийци и крадци вилнеят безнаказано!

  Той е част от антибългарската клика, наричана още „политическа класа“.

  Какво работи Първанов? Каква е ползата от институцията му в този й вид? По кои болезнени проблеми в обществото е имал ясна позиция? Не съм чул да каже дума, че втори мандат е президент на най-бедната и изостанала страна, и не му ли е поне малко неудобно от това?

Хората имат основание да харесват Барак Обама. Той е личност, която си знае цената, без да я натрапва. Видът му е открит, маниерите му са естествени. Не ходи на лов. Осанката му съдържа благородство и решителност, а в държанието му няма и помен от високомерие. Син е на черен мъж от Кения и бяла жена от Канзас, и се гордее с тях.

Хората имат основание да не харесват Георги Първанов. Оставям настрана как изглежда и дали стреля по животни – нека погледнем отново интервюто. „Работата си като президент няма да ко­ментирам”, казва българският президент на журналистката от „Труд”. И тя се съгласява – няма да го насилва да говори, я!

Макар че би било чудесно да коментира работата си. Тъкмо защото е президент.

Да коментира колко пъти застана открито срещу шефовете на мутрите, които до един са от неговата партия или по някакъв начин са свързани с нея? Колко пъти зае категорична позиция срещу уличените в престъпни действия министри?

Колко пъти упрекна българската преса, затова че обслужва интересите на определена партийна клика?  Колко пъти предизвика разследване за произхода на средствата, с които министрите и политиците разполагат? Колко пъти даде личен пример за скромност и морал, ограничавайки нуждите си до тези на „човек от народа”?

Да коментира защо досега не направи публично признание, че мафията в България е дълбоко вкоренена в политическата власт и президентската институция не прави изключение.

Да коментира защо в България комунизмът спокойно продължава да краде, дегизиран като капитализъм.

Да коментира защо досега не отправи призив към партията си да се покае за сторените от нея злини.

Наистина, за колко важни неща биха могли да си поговорят един български журналист и един български президент! Стига да пожелаят.

Има един красив момент в интервюто.

Велева:  150 знакови убий­ства не са разкрити, а бра­тята Галеви и десетки босо­ве като тях се разхождат тежко във всеки наш град.

Първанов:  Не само Галеви, всички босове се движат по-тежко и по-добре охранява­ни, отколкото който и да е държавник. Това обезверява хората от МВР в ефектив­ността на системата.

Велева: Как може да им се про­тивостои? И защо никой не го прави?

Първанов: Най-малкото трябва да им се проверят лицензите, за­щото около тези босове има въоръжени части колкото за половин армия. …

Ама работа! Как така тези босове имат малки армии около себе си? Кои точно са тези босове? Кой трябва да им проверява лицензите? Защо досега не са им ги проверили? Наистина ли смята Първанов, че една проверка на лицензи ще реши проблема с престъпността в България? И накрая: не е ли дошло време срещу армиите на престъпниците да излезе армията на държавата?

Според конституцията президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната. Той е такъв и в мирно, и във военно време. Той може да обявява обща или частична мобилизация, както и положение на война. Той назначава началника на Генералния щаб на Българската армия, Главния секретар и директорите на националните служби на МВР. С други думи Георги Първанов има правомощия и възможности да обяви война на организираната престъпност в България, мобилизирайки целият ресурс на нацията. И да не остави никакъв шанс за мафиотите.

Знам кои са истинските бандити в тази държава и ще направя всичко възможно да идат там, където им е мястото.  Дори ако трябва да заложа себе си.

Ето това биха били думи на един истински президент на Република България! Това са думите, които искам да чуя аз и всички българи, на които куфарите им стоят до вратата. Останалото е претакане от пусто в празно, за което политиците ни се оказват учудващо подготвени.

(Със съкращения.)

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

One Response to ЧЕТИВО ЗА ПРЕЗИДЕНТИ, ЖУРНАЛИСТИ И БАНДИТИ

  1. Stoian Arabadjiev каза:

    Така стоят нещата, за жалост!… Но от няколко дена във въздуха се носи неясния мирис на НЯКАКВА промяна, както в САЩ, така и у нас. Нови президенти, нови ПРЕДЧУВСТВИЯ за нови парадигми??? Тръмп много обещава, а Радев брои дните,които остават на ГЕРБ и РБ . Мислещите са в тревожно очакване……….

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s