В ПОЛИТИКАТА НЕ УСПЯВАТ САМО ФУКЛЬОВЦИТЕ…!

ПРЕДИ ВРЕМЕ ОБЕЩАХ ДА НЕ СЕ УМОРЯ ДА ЦИТИРАМ „ЛЕТНИ РАЗМИШЛЕНИЯ” (превърналата се в библиографска рядкост книга на Вацлав Хавел), и мисля да продължа да спазвам обещанието си. Особено когато наближи българите да избират нов президент.

Защо така упорито държа на тези цитати?

Защото ми се иска да влязат дълбоко в подкорието на кандидатите за държавен глава и да не излизат оттам.

Защото искам поне един от тях да спре да ръси предизборни клишета и да се съгласи с думите на Хавел, че в политиката не успяват само циниците, фукльовците, нахалниците и грубияните, а тежест в крайна сметка имат единствено почтеността и възпитанието.

Защото искам някой да се притесни от факта, че днес, ужким свободни, ставаме свидетели на „безбожна демагогия, интригантство, съзнателно лъгане, липса на вкус и чувство за мярка“.

Знам, че повечето кандидатстващи за най-високия пост в страната са се вторачили в шкембетата си и Хавеловите размишления въобще не ги вълнуват, но знам също, че за тези неща трябва да се говори и пише до премаляване – „лице в лице със сегашния обществен маразъм.”

Read more by:

http://liternet.bg/publish27/vaclav-havel/letni-razmishlenia.htm

 

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s