ГОСПОД, С ПРЯКОР „МАЙТАПЧИЯТА”

(Президентски избори – 2016)

Когато на 19 януари 2012 Росен Плевнелиев застана начело на най-бедната, корумпирана и престъпна държава в Европeйския съюз (такава слава ни се носи), той се закле, че в името на Република България ще спазва Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия ще се ръководи от интересите на народа. „Заклех се” – тържествено изрече президентът, след което целуна кръста и получи благословия от тогавашния патриарх Максим. Същият Максим, който, царство му небесно, години наред управляваше една дискредитирана духовна институция, фрашкана с агенти на Държавна сигурност.

„България трябва да надгражда своя успех, а аз ще го показвам по целия свят” – бяха следващите думи в репертоара на президента Плевнелиев. Бойки думи! Напърчени! Как да не им повярваш? Но както тогава, когато го избраха, така и след това, той не уточни върху какво смята да надгражда. Надгражда се върху нещо, което има здрава основа и няма опасност надграденото да се катурне.

Кое у нас има здрава основа? Кое е онова, дето стои стабилно на земята и колкото да го буташ и клатиш, то не помръдва?  Моралът на нацията? Усетът й към естетичното? Чувството за справедливост? Борбеността и свободомислието? Със сигурност – не. Иначе щяхме да се гордеем пред света със спретнатите си села и градове, и най-вече с хората: чистоплътни, възпитани и образовани.

Можем да кажем, че в България единствено ДС и престъпността имат здрави основи: запазено е всичко старо и е научено много ново – например как да се използват няколко господари едновременно.

Ето защо президентът Плевнелиев не трябваше да заявява, че ще надгражда, а че ще разгражда, като започне от:

  •  Системата, която позволи на няколкостотин души да завладеят няколко милиона и да ги смачкат до аморфна маса, готова да гласува за всеки, срещу пълен тумбак и чифт нови гащи;
  •  Страха, че ако критикуваш властта ще бъдеш глобен, уволнен, наказан, набит или убит;
  •  Недоверието към партиите и схващането, че всички политици са един дол дренки (не че не са);
  •  Новобогаташкия кич в Бояна, Банкя, Драгалевци и Симеоново, както и банковите сметки на тамошния „елит”.

Това очакваха българите от своя нов президент! Не надграждане, а разграждане, както и разкаяние за неговите слабости и зависимости. За да му повярват, че наистина стои зад принципите на прозрачността и модерната държавност, както неведнъж е заявявал.

Очакваха да обясни причината да го свързват с клана „Живков” и с какви връзки е получил квота за износ на строители в Германия.

Очакваха да се извини за всичките си грехове и да тръгне да президентства начисто.

Надяваха се да не се помайва и да призове премиера Борисов да си каже за всичките съмнителни връзки от близкото минало, след което да поиска прошка. За да сме сигурни, че страната ни най-сетне е тръгнала по правилния път, с правилните хора отпред.

Да си президент е кауза – проповядваше президентът Плевнелиев. Но веднъж не спомена, че всяка кауза се родее с мисия, тя пък със саможертва. Жертваш удобствата си, ако трябва и живота, за да решиш основния проблем на държавата: политическият бандитизъм, превърнал се във философия и начин на съществуване на цял един народ. Чак след това мислиш за надграждане и магистрали.

Мълчеше той и по темата за някогашната тоталитарна върхушка, която продължава да съществува, вече като капиталистическа, и че е нужна високо етична и смела личност начело на държавата, за да поправи тази несправедливост.

Опитвах се да си го представя как слага ръка на сърце и с проникновен глас казва: „ето, дами и господа, аз съм тази високо етична и смела личност и не се съмнявайте, че ще изпълня предназначението си”.

Така и си останах с представата.

Наближават нови избори. Росен Плевнелиев си отива, на негово място ще дойде друг. Който също ще се закълне да спазва конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. Който също ще иска да надгражда. И думите му пак ще са бойки. И напърчени.

Чета имената и гледам физиономиите на някои от кандидатите за президент: „Пищова”, „Шишарката”, „Петното”…. Очаквам да се появят още „Мамула”, „Керпедена”, „Тулупа”…

И си мисля дали пък Господ наистина няма да се окаже българин? С прякор „Майтапчията”.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s