ДВУКРАКОХОДЕЩИ, БЪРБОРЕЩИ ДЪРДОРКОВЦИ

1Откъм Европейския съюз не спират да ни порицават и да ни се подиграват. Къде под сурдинка, къде „право куме в очи”.

– Най-лошите сме, най-корумпираните, най-крадливите и най-непригодните за чужди инвестиции. (Може и да е вярно.)

– София е най-мръсната европейска столица, с най-много бандити и черни джипки на глава от населението. (Изглежда достоверно.)

– Системата ни бълва полуграмотни преподаватели, те от своя страна бълват неграмотни ученици и студенти. (Със сигурност е така.)

И още, и още…, за радост на журналистите, които обожават лошите новини и се надпреварват да говорят за тях. И да пишат. С грешки, естествено. Защото ако за трийсетина години преход в България нещо наистина се развива, то това е писането и говоренето с грешки.

Днес всеки двукракоходещ българин пише и говори, докато му свърши кислородът. Като му свърши, минава на озон и почва отначало.

– Кога им остава време да мислят на вашите хора, след като непрекъснато пишат и говорят? – чуди се мой приятел от странство.

– Обсъждат глобални работи – обяснявам. – Ние в България много обичаме да обсъждаме глобалните работи. И частните, но предимно глобалните.

Да вземем например „България в глобалния свят” – проницателна творба на един наш президент бракониер. Издадоха книгата му в Москва, съветски генерал-полковник съчини предисловието, там стана и премиерата. Стефан Данаилов присъствал, Масларова присъствала, Калфин… Всички много ръкопляскали.

Или да вземем друг нашенец, министър-председател. Той пък сътвори „Защото сме социалисти”. За пет нощи, така твърди. После сложи на корицата себе си, Тони Блеър, Нелсън Мандела, баба Тонка… и също направи премиера. Всички много ръкопляскали. (Говори се, че оттогава баба Тонка не може да си намери място в гроба.)

31

Откъм Европейския съюз не спират да ни порицават и да ни се подиграват. Къде под сурдинка, къде „право куме в очи”.

Добре прави Европейският съюз да ни порицава и да ни се подиграва! Само дето не спира да сключва сделки точно с онези, които ни докараха до подигравки. Бизнесът си е бизнес, а той се върши с хора, които имат пари и власт, казва Европейският съюз и тънко се усмихва.

През това време във форумите пишат: “Срам ме e, че съм българин”.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на България, ЕС, анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

One Response to ДВУКРАКОХОДЕЩИ, БЪРБОРЕЩИ ДЪРДОРКОВЦИ

  1. Stoian Arabadjiev каза:

    Българите се надяваха ,че Европейският съюз ще регулира алчните амбиции на ДС-грабителите на създаденото през последните 45 и през предишните векове от всички. Но което можеше, беше откраднато, а ЕС не само че не регулира процеса на прехода, А ВЛЕЗЕ В СГОВОР С ГРАБИТЕЛИТЕ и с това напълно ДЕЗОРИЕНТИРА иначе здравословното чувство за справедливост на българина. „ВСИЧКИТЕ СА МАСКАРИ!!!“ Това мисли и чувства цяла България!!!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s