ЕТО ЗАТОВА СЪМ ДОВОЛЕН, ЧЕ ПОЗНАВАХ ТОЗИ ЧОВЕК ЛИЧНО!

letni razmishlenija

(…) Говори се, че всеки народ има такива политици, каквито заслужава. В определен смисъл това е така: политиците действително са огледало на обществото и въплъщение на неговите възможности. Но същевременно – което е парадоксално – валидно е и обратното: обществото също е огледало на своите политици.

***

Не е истина, че принципният човек не става за политик. Стига неговата принципност да е допълнена с търпеливост, размисъл, мярка и умение да разбира другите.

***

Понякога казвах за себе си, че се чувствам социалист. И не че се идентифицирах с някаква конкретна икономическа теория или концепция. (Още по-малко съм се идентифицирал с представата, че всичко трябва да бъде държавно и планово.) С това исках само да кажа, че сърцето ми се намира отляво. Ставаше дума по-скоро за психическа настройка, за някакво неконформистко състояние на духа, неприязън към мошениците и интерес към „унизените и оскърбените”. Вече отдавна не говоря за себе си, че съм социалист. Не защото моето сърце си смени мястото, а защото тази дума – специално в нашия езиков контекст – повече обърква, отколкото изразява нещо конкретно.

***

Пазя своята свобода дотолкова, че без притеснения да имам за всичко собствено становище. Приемам дадено мое мнение да изглежда „левичарско“, друго пък „десничарско“. И да си призная – все ми е едно.

***

Десният догматизъм с неговата нетолерантност и фанатична вяра в общи поучения ми пречи по същия начин, както и левите предразсъдъци, заблуди и утопии. 

***

Законът сам по себе си и демократичните институции сами по себе си са безсилни, ако зад тях не застанат волята и смелостта на порядъчните хора, които да не разрешават злоупотреби.

***

Мнозина от така наречената номенклатура, които до неотдавна се преструваха на защитници на социалната справедливост и на работническите интереси, за една нощ свалиха маските си и съвсем открито се превърнаха в класа на спекуланти и мошеници. Така че довчера внушаващи страхопочитание комунисти, днес вече са абсолютно безскрупулни капиталисти, които се смеят безсрамно в очите на същия работник, чиито интереси преди време привидно са защитавали.

Из „Летни размишления” на Вацлав Хавел. Превод: Вл. Трифонов

Ето затова съм доволен, че познавах този човек лично!

п.п. Скоро ще имаме избори за държавен глава. Дотогава периодично ще препубликувам откъси от „президентската“ книга на Хавел, за нерадост на политическите Бг партизани от всички цветове на дъгата.

Read more by

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=21478229

http://liternet.bg/publish27/vaclav-havel/letni-razmishlenia.htm

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s