КОЙ И ЗАЩО ОСРА И ОПИКА ДЪРЖАВАТА НИ?

1Пак са празници и „софиянци” ги няма. Хвала тебе, Господи! Отишли са да цапат в Гърция. (Бог да ги пази гърците!)

Странно как един град се облагородява, когато хората ги няма в него. Вместо да е обратното: хората да красят града и взаимно да се облагородяват. Виждал съм го по широкия свят – да ти е драго да  общуваш и с градовете, и с човеците в тях.

Какво направи от нашите селяни и граждани безподобни темерути и мърлячи? Кой им скрои такъв номер? Откъде e този дивашки примитивизъм?

От комунизма е – ще кажат някои. Затова че повреди мозъците на народонаселението за години напред. Лесен отговор, макар и донякъде верен. Но само донякъде. А оттам нататък?

От капитализма e – ще кажат други. Затова че качи простаците на лимузини и им обърка посоките на света. Лесен отговор, макар и донякъде верен. Но само донякъде. А оттам нататък?

Комунизмът ли накара една бивша външна министърка да си хвърля боклука през терасата? Комунизмът ли осра и опика градинката пред Народния театър?

Капитализмът ли накара един бивш президент да убива защитени животински видове на територията на резерват? Капитализмът ли осмърдя градския транспорт на шкембе-чорба и непрани гащи?

Не знам.

Затова предлагам да създадем фейсбук група: КОЙ ОСРА И ОПИКА ДЪРЖАВАТА НИ? ЗАЩО ГО ПРАВИ И ДОКОГА? Отговорите можем да съберем в книга и да я предложим на образователното министерство за изучаване в училищата.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s