КУЧЕТО УРАН И ПАЛЕЖЪТ НА ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ

Народе български – станахме за смях и на животните!

В интернет съм и чета, че подпалвачът на тютюневите складове в Пловдив е открит. Това бил бездомникът клошар Любомир Данчев. – Машаллах! – казвам си. – Ето как трябва да се действа, бързо и експедитивно. Хвалά на такава полиция и прокуратура като нашата!

В този момент чувам силен кикот. Озъртам се да видя откъде идва. В стаята сме само аз и кучето Уран. Кой тогава се кикоти така? Аз не съм, значи е някой друг. Изведнъж виждам, че Уран е разтворил муцуната си до предела на възможното, аха да я разчекне, и издава звуци, които никога досега не съм го чувал да издава.

Ощипвам се, за да разбера дали не халюцинирам, но не халюцинирам. Кучето Уран продължава зверски да се кикоти, сочейки с дясната си лапа към монитора. А там снимка на Пиетро Луиджи Гиа, бивш почетен консул на Италия в Пловдив и съсобственик на 3 от складовете. Стои и кротко наблюдава как имуществото му, част от групов паметник на културата, гори и се разгаря.

Хоп, ето ти го и кмета Тотев, който споделя пред обществеността, че община Пловдив била дала предписания около складовете да се изгради ограда, която да пази живота и здравето на минаващите хора. „Е как така сте дали предписания бе, джанъм, след като преди това сте казали, че хабер нямате чии са тия складове?! На кого сте ги дали предписанията си?” – разсъждавам наум, а кучето Уран не спира да се кикоти.

Хоп, ето го и Веждичката (тъй му викат на галено). Културният министър свежда до знанието ни, че скоро, съвсем скоро, ще има стряскащи санкции за немарливите собственици на сгради, обявени за паметници на културата. И добавя, че ще иска опожарените складове да бъдат възстановени в първоначалния им вид, както и че ще настоява за най-строги санкции, ако разследващите установят умишлен палеж.

„Сега дупе да му е яко на клошаря Любо, след като го обвиниха в умишлен палеж” – продължавам да разсъждавам наум.

А версиите за причините за пожара валят една след друга: цигара, нафта, умишлен, неумишлен, случаен, неслучаен, италианци, евреи, нашенци, мафиоти, патриоти… Кикотът на кучето Уран преминава в протяжен вой. Започвам да се плаша, че може да му прилошее и гася компютъра. Телевизора също.

Това е, народе български – станахме за смях и на животните!

п.п.

Може би прави впечатление, че липсва главният прокурор Сотир Цацаров. За протокола: той бил на работна среща в Пловдив с ръководството на окръжната прокуратура и директора на Областната дирекция на МВР. Там заедно щели да набележат спешни мерки по случая. (Хи-хи-хи.)

кучето Уран

кучето Уран

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s