ВАЦЛАВ ХАВЕЛ ЗА 21 АВГУСТ, 1968

 Из речта на Вацлав Хавел по повод окупацията на Чехословашката република

 Vaclav Havel

На днешния ден, преди 26 години, на Вацлавския площад, пред хиляди граждани, първият демократично избран президент на тогавашната все още Чехословашка република Вацлав Хавел каза:

… За 21 август, 1968 днес си спомняме в атмосфера на всеобщо безпокойство, на всеобща нервност и на всеобщо недоволство от това, че процесът на разбиване на старите тоталитарни структури напредва много бавно. Да, имахме свободни избори, в които взеха участие огромен процент граждани, избрахме свободен парламент, имаме свободен печат и демократично правителство. Но със задушаващото наследство на тоталитаризма все още не успяваме да се справим.

Продължават да действат мощните структури на предишния режим, които възникваха в продължение на десетилетия. В много населени места командват същите хора, които командваха там и преди. Все още съществуват огромни бюрократични колоси, които правят невъзможна всякаква рационална икономическа дейност на отделните предприятия. Старата бюрокрация прекарва спокойно дните си в централните държавни учреждения и министерства.

Не трябва да разчитаме единствено на парламента, на правителството или на президента. Нужно е всички да участват в започнатото. Във всяка община, във всяко предприятие хората трябва да намерят смелост да рискуват и да използват онези юридически и политически възможности, които са им на разположение. Гражданите трябва целенасочено да се подготвят за предстоящите избори и да не допуснат връщане на представители на старите структури, както и да са се маскирали те. … Изгубихме много години и не можем да си позволим да губим нито ден повече. (превод В.Т.)

Нещо да ви напомня речта на чешкия президент? Нещо свързано с нас?  Някаква поука да откривате в думите му? Напътствие някакво да съзирате…? Сега познайте защо по стандарт и политически авторитет Чехия е там, където е, а ние сме там, където сме.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s