ТИЯ У ЛЕВО И ОНИЯ У ДЕСНО…

(ексклузивно от Балкана!)

Аз, баба, още малко ще ги търпя: и дъртите пергиши генерали, дето окрадоха държавата, и началниците им в парламента, и на началниците им началниците. Сетне вземам, баба, една дебела гьостерица и почвам да ги разпределям: а сега ти марш в Първа главна килия, а сега ти марш във Втора, а сега ти в Шеста… Докато напълня килиите и седна, та си отдъхна. Щото байгън ми дойде и от тия у лево, и от ония у десно, дето една майка ги е раждала.

Сетне, баба, ще направя една партия от грамотни, що могат да четат и да пишат, не крадат презглава и на кьорсофри не стъпят.

козата доротея

Доротея

А козичката ми Доротея, нея пък ще я направя говорител, да ходи по света и да говори за красивата ни държавица, щото тя хем езици знае, хем малко яде, не си бърка в носа и няма да ни срами пред чужденците.

Тогаз ще викна да запея една песен хайдушка, баба, щото не съм пяла не помня откога. Пък ако ми остане време да вкарам и еврото, берекет версин! И да си ходя при моя човек горе да му докладвам, че съм си свършила работата на земята и нещата в България веке са станали по-убави. Тъй, баба!

 photos by vlado-trifonov

 

Реклами

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари, снимки. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s