ОХРАНЕНИ ШОПАРИ – САМО КРАДАТ И ЛЪЖАТ!

(С баба Тодорка за българската политическа класа)

Баба Тодорка не е червена бабичка. Не е и зелена бабичка. Нито синя, нито пенбена. Тя е баба със сива престилка и черни галоши от едно далечно село в Източните Родопи.

Всеки ден прави гладна стачка, без телевизиите да имат хабер за това. В почивките копае картофи в градината. Къта си като неприкосновен запас двайсетина фитки и един фитирок, за когото казва, че е по-интелигентен и по-красив от всички политици в България, взети накуп.

„Ей тоз фитирок, баба, е по-умен и по-красив от всичките ни политици накуп!“

Баба Тодорка не е подписала Харта 2013, защото не са се сетили да я поканят. И слава на Бога. (Ако знаеше какви охранени мишоци и мишанки са се намърдали вътре, щеше да накъса хартата на ситно, после да я сдъвче и накрая да я изплюе.)

Баба Тодорка не е ходила на протестите в София, защото й е далече. И слава на Бога. (Ако знаеше какви нафталинени „демократи” са се омешали с хората от улицата, първо щеше да се омерзи, а после да ги нашиба с жилавата си дрянова шибучица.)

Което не значи, че баба Тодорка не умее да протестира и да изразява недоволството си. Напротив, умее, при това го прави убедително, без да позира и да преиграва.

Протестира за това, че депутатите в парламента са се угоили като шопари, и че за никаква друга работа не стават, освен да ядат и да пият на провала.

Протестира за това, че депутатите в парламента хвърчат със самолети насам-натам по чужбина на нейни, бабинитодоркини разноски.

И че не могат на две магарета слама да разделят, кάмо ли да управляват държавата. Защото толкоз им е акълът.

Без да е политолог, нито дори социолог, баба Тодорка е на мнение, че в България всички са комунисти. С книжки и без книжки. Имало даже и такива, дето не изобщо не осъзнавали, че са комунисти – дотам комунизмът им бил изпил мозъка.

– То тук има ли някой да не е комунист? – пита източната родопчанка. – Няма. Цялата България са комунисти – сама си отговаря. – Затуй сме на тоя хал.

С демокрацията баба Тодорка също е наясно: няма в България демокрация! И не може да има, след като всички са от една семка. С книжки и без книжки.

За депутатите е категорична, че това са търтеи, които получават големите заплати, без да са свършили за пет пари работа.

– България беше богата, обаче те я изядоха, бе!

Уверява ме, че ако зависи от нея, ще ги измете начаса от сградата на парламента и ще ги остави на пости, докато се вталят и вразумят.

– Хората нямат пари за хляб, а ония лапат ли, лапат. И строят къщи. Доган колко къщи има? То да е само той, ами те и другите са като него. Крадат и лъжат.

– Един як пердах им е нужен, докато им посинеят задниците – вметвам аз, а бабата ме гледа хитро и замълчава, но знам, че си мисли същото.

И продължава:

– Те ходят на морето, нали? Обаче аз не мога да ида на морето. Защо той ще може да ходи на морето, а аз няма да мога? Да не е по-умен от мен? Не е по-умен. Но е крадлив.

– Тогава какво правим? – питам я.

– Тогава ги махаме.

– И кой да дойде?

– Как кой? По-малко крадливи депутати няма ли в тая България, бе? Няма ли, кажи?

Разделям се със старата жена, без да й отговоря.  (Със съкращения.)

На един селски мегдан...
photos by vlado-trifonov
Използвана е фонограмата на документалния филм „ОТ БИЛОТО НА ПЛАНИНАТА”. (Автор: Владо Трифонов. Монтаж: Ани Андреева.)
Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to ОХРАНЕНИ ШОПАРИ – САМО КРАДАТ И ЛЪЖАТ!

  1. Stoian Ara каза:

    Баба Тодорка е права за всичко! Но кражбата не е спирала. Аз я помня от малък, откак направиха ТКЗС-ето и взеха нивите на селянина, когато опоскаха всичко направено с недоизплатения труд на трудещите се от НЕТРУДЕЩИТЕ СЕ, та до днес. Лъганите и грабени родители пък отгледаха поколения, които на нищо не вярват и от нищо не се интересуват. Родолюбието вече е отживелица . Униние и безперспективност. Жалко!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s