ДВУКРАКОХОДЕЩИ, БЕЗПЕРУШИНЕСТИ ПРИЗРАЦИ

Днес, 22 септември, 2015, двайсет и кусур години след официалния крах на комунизма, в България той продължава да е на почит и да излъчва партийни и финансови психопати.

Българите са обвързани в порочни връзки на всички нива, а старите идеологически щампи са определящи за начина им на мислене и поведение. Стратегията им стига до идната събота и неделя, когато още от петък вечерта ще се наквасят, ще пропсуват всички партии, включително и тази, за която са гласували, след което ще ошамарят жената и за финал ще повърнат. Защото българската идеологическа обремененост няма общо с чешката, полската или унгарската. Тя е преиграна версия на съветската, в желанието да засвидетелства верноподаност. Дотам преиграна, че сътвори Белене, по-малкия близнак на Гулаг и превърна свободно мислещите хора в двукракоходещи, безперушинести призраци.

Не вижда ли Брюксел какво се случва с нас? Вижда, разбира се! Но Брюксел е доволно шизофренен по отношение на държавата ни. От една страна иска да сме почтени и образовани, така както повеляват европейските критерии за цивилизованост. От друга страна нехае, когато това не се получава, и се задоволява с деликатни забележки. Защото е наясно, че България е в Европейския съюз по политически и пазарни причини, а не заради своята зрялост.

Брюксел ни отпуска евро за магистрали! Логично: Брюксел иска като минава през България на път за Азия, да кара новите си лимузини по хубави пътища. По-важно обаче е Брюксел да разбере, че еврото, което спешно трябва да ни бъде отпуснато, е за превъзпитание. Каква полза от магистрали, след като по тях ще се самоизбива едно озверяло население? На мен лично такива магистрали не са ми нужни. Предполагам, че на Брюксел също.

Магистрали, магистрали, магистрали… Е, и? Ако човеците не струват, тогава и най-прекрасната магистрала е нелепица (особено ако е с дупки). Магистралите могат да станат значими придобивки само ако правителството въдвори магистралните престъпници и въведе Програма за Ограмотяване на Полицейските Служители (ПОПС)

Имаме нова спортна зала „с всички условия за бъдещи шампиони” – по думите на министър-председателя. Добре е да имаме бъдещи шампиони, особено след като бившите шампиони станаха мутри и охранители. Но още по-добре е да имаме прилични граждани, поддържани паркове, чисти улици и служители на реда с лъснати обувки!

Това с магистралите, спортните зали и българския Лувър е продължение на голямата измама от социалистическо време. Измама както към собствения народ, така и към народите от Европа.

Измама към собствения народ, защото му пробутват лъскави играчки, купени с чужди пари, а в същото време го изоставят немил-недраг в лабиринтите на малограмотното българско чиновничество.

Измама към народите от Европа, защото крадат на воля от тяхното евро и отвличат вниманието на обикновените хора. (Нека не забравяме, че българските милионери са станали такива колкото с откраднатото от България, толкова и с откраднатото от Брюксел.)

Хитрува Брюксел. Защото Брюксел се нуждае от паричките на българските милионери и не го интересува мръсни ли са, прани ли са. Иначе отдавна щеше да им запорира сметките и да ги подложи на съдебно преследване до пълното им отстраняване от политическия и икономически живот на Европа. Но Брюксел не го прави и изглежда няма намерение да го направи. Защото Брюксел е сериозно обвързан с българската мимикрираща партокрация.

Иначе казано, Брюксел се интересува от онези българи, които могат да му осигурят производствени мощности за без пари, в това число евтина работна ръка. Като компенсация за тези услуги в България де юре влизат целеви средства от европейските фондове, които де факто потъват в бездънните джобове на изпедепцани гешефтари.

Накрая ето и хубавата новина: нацията ни все още разполага с духовни хора, но им трябва време, за да добият самочувствие и сила. Въпросът е дотогава колко българи ще са останали в България.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на uncategorized и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to ДВУКРАКОХОДЕЩИ, БЕЗПЕРУШИНЕСТИ ПРИЗРАЦИ

  1. Stoian Ara каза:

    Браво! Разбираш нещата, но какъв е изхода?!

    • vlado-trifonov каза:

      Изходът, Стояне, е РЕЦИКЛИРАНЕ! Рециклиране на българското народонаселение и на управляващия го политически елит! Как точно става това? – тук вече идва сложното. Онзи, който открие рецептата, със сигурност ще бъде Нобелов лауреат. (Аз лично работя по въпроса.)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s