АКО НЕ БЕШЕ АМЕРИКАНЕЦ, ЩЯХ ДА КАЖА, ЧЕ Е БЪЛГАРИН!

Световно известният рапър Тайга (Tyga) от Калифорния изказал личното си възхищение от нашенеца дядо Добри и пуснал тази снимка в сайта си: http://www.tialoto.bg/a/1-zvezdi/43157-taiga-se-vazhiti-na-diado-dobri-/. За по-малко от 24 часа постът му събрал над 16.500 лайка, 749 споделяния и една камара коментари.

Дотук добре, само дето звездата не поиска разрешение за публикуване на снимката. Второ: пропусна да посочи името на автора. И трето: от бедност ли, от какво ли, забрави да си плати. Ако не беше американец, щях да кажа, че е българин!

Чудя се дали да викна и аз като Валя Балканска, че съм ограбен, или да си замълча. (Спомняте си, че Дж. Клуни й взе песента, без да я пита.)

От една страна се чувствам горд: то хора от братска Европа ли не посегнаха на снимките ми, то от братска Русия ли не щеш, ето сега и от братска Америка. (Само от братски Китай още не са ги налазили.)

От друга страна ми идва да грабна една по-ячка гьостерица (метафорически речено) и да ги почна подред: от Русия, през Европа, до Америка. А за нашенските муфтаджии – по 200 тояги на голо (речено метафорически).

Иначе съм добронамерен човек, тези, които ме познават, ще го потвърдят. Но всичко има мяра.

Това са фотосите, за които става дума. Може би най-копипействаните (за да не кажа най-крадените), които съм виждал през последните години.

photo by vlado-trifonov

photo by vlado-trifonov

photo by vlado-trifonov

photo by vlado-trifonov

photo by vlado-trifonov

photo by vlado-trifonov

П.П. Чувам, били заснели филм за дядо Добри. Документален – 100 минути. Ами че той отдавна е заснет. Ето с тези 3 снимки. Другото е от Лукавия.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари, снимки и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s