ДЕ ПУСТА ДРЯНОВИЦА ЗА ВАС, БЕЗБОЖНИЦИ!

1 февруари – ден на траур в памет на Ж. Желев. Днес куцо и сакато ще се извърви да пише и разказва за бившия президент: колко близък са го чувствали и как заедно са „наливали основите“ на демокрацията в България. (Не наливаха никакви основи, ами се наливаха предимно с уиски по тържествени и не дотам тържествени коктейли, но нейсе.)

Омръзнали дори на себе си телевизионни водещи и медийни слагачи, които обиколиха всички възможни партии за единия келепир, ще правят жалостиво-лицемерни муцки, а пишман политици ще им пригласят в скръбта… Артистична държава сме, спор няма.

Гледам им лисичите физиономии – вчерашни и днешни патрийни и безпартийни кьорсофраджии – и си казвам, де пуста дряновица за вас, безбожници, дето сте напълнили църквата, вместо половината да сте в затвора!

И се сещам за един друг президент (вече също на онзи свят), който беше написал:

… Политическата арена постоянно ще привлича безотговорни авантюристи, честолюбиви люде и мошеници. Дори унищожаването на планетата няма да престане току-така. Нито аз, нито който и да било друг ще спечели тази война един път завинаги. Най-много тук-там да бъде спечелена някоя отделна битка. Дори и това не е сигурно. И все пак ми се струва, че има смисъл усилията ни да не спират. Тази война е водена столетия наред и да се надяваме, че ще продължи да се води още векове. Тя трябва да бъде водена заради принципа, защото това е правилно. Или ако щете, защото Господ го желае. Това е вечна, никога несвършваща война. (Из „Летни размишления“, превод от чешки В.Т.)

Колко отделни битки е спечелил Желю Желев с тукашните безотговорни авантюристи, честолюбиви люде и мошеници (спечели ли поне една?) – това ще кажат бъдещите му изследователи. Факт обаче е, че те продължават да са тук, по-силни и по-безочливи от всякога.

Мир на праха му!

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s