КОЛЕДНО ПИЛЕ

Директорът на частна телевизия вървеше по една от централните софийски улици и разговаряше по мобилния си телефон. По-точно се правеше, че разговаря, за да изглежда в очите на минувачите като много търсен и зает човек. Държеше да го смятат за такъв, особено сега, когато не разполагаше със служебна кола и самочувствието му на известна личност всеки ден се сриваше.

Причината да остане без служебна кола беше, че собственикът на същата телевизия влезе зад решетките за финансови измами в особено големи размери и иззеха имуществото му – автомобилите в това число.

От стреса директорът получи смущения в ерекцията и скоро жена му го напусна.

На всичко отгоре го закъса с парите и иначе угоеното му тяло бързо започна да се топи, а с него се топеше и усещането, че е преуспял мъж на средна възраст. Погледът му също се промени – помътня и се оцъкли.

Достойнството ти заминава, човече. Трябва спешно да предприемеш нещо” – говореше сам на себе си, като с периферно зрение следеше дали хората по улицата го разпознават.

Може би трябваше да даде нещо, за да му се върне многократно – нали така пишело по книгите. (Не четеше книги, само резюмета – в телевизията нямаха време за губене). Само че на кого и колко да даде, по дяволите!

– Здравейте – чу гласа на непознат човек.

– Какво, познавате ли ме?

Разбира се, че ви познавам, вие сте известна личност – излъга непознатият.

Е, чак пък толкова известна – отвърна скромно директорът на частна телевизия, но личеше, че му става приятно.

Не, не, вие наистина сте много известен! – продължи да лъже непознатият. След което прошепна: – Може ли да ми услужите с пет лева за едно коледно пиле. Ще ви ги върна след празниците, обещавам. Просто го закъсах нещо и…

Коледно пиле! А коледна пуйка случайно не ви ли се е приискала? Вместо да си плюете на ръцете и да дадете най-доброто от себе си (в телевизията често използваха тази фраза и той я беше запомнил), вие сте седнал да просите. Срамота. Къде ви е достойнството, господине? – директорът повиши патетично тон. После се сети, че трябва да даде, за да му бъде дадено, взе да рови из джобовете си и извади няколко дребни монети: – Ето, щом е за коледно пиле.

Но човекът беше изчезнал.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на проза и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s