БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ГРЪМОГЛАСЯТ

(Накратко за една боксова среща)

„Ощетиха нашето момче, хаир да не видят мафиотите на Кличко!” – чух ги да кълнат тия дни едни сънародници, по повод резултата от боксовия мач за световната титла в тежка категория.

Да, така е – категорично ощетиха Кубрат Пулев! Но не Владимир Кличко го ощети. Направиха го онези, които седмици наред не спряха с помпозните си изцепки, че „нашето момче” е велико и ще смачка украинеца; че именно той е човекът, който ще донесе една от най-големите изненади в историята на световния бокс, а Кличко е женчо, дето умира от страх и само гледа как да се скрие от коравия български юнак.

Ощетиха го онези, които не престанаха да заблуждават – и себе си, и Пулев – че е страхотен боксов интелект, а годините в аматьорския бокс много ще му помогнат. Напротив – издъниха го с демодирания, скучен и еднообразен като социалистическа панелка стил на боксиране.

„Кличко е на върха, защото никога не го е срещал българският юмрук“ – бил рекъл Кубрат Пулев тия дни. Не съм го чул, но ако наистина го е направил – каква вредна самоувереност! Вредна, защото работи и срещу него, и срещу феновете му.

Този прословут юмрук е другото име на агресията, фукарлъка, цинизма и невъздържаността българска, които станаха причина в цивилизационна Европа да ни гледат с подозрение и неприязън!

Това е същият юмрук, който отнема преимуществото на пешеходеца на пешеходната пътека и псува като хамалин политическите си опоненти в Парламента!

Мисля си, колко по-достойно щеше да е, ако Кубрат Пулев и хората около него се бяха сетили да проявят малко скромност и въздържаност! Колко по-цивилизовано и по-интелигентно! Само че думата „интелигентност“ е презряна в българското общество и отколе бива подлагана на подигравки. (Друг въпрос е, че самата българска интелигенция има изключителен принос за това).

Накрая: харесвам този спорт и ми беше криво, че Кобрата загуби. (Убеден бях, че ще стане така, и въпреки това в подсъзнанието си се надявах на друг завършек). Не харесвам обаче онова прословуто българско перчене, за което един добронамерен към страната ни чужденец написа: „Българите все гръмогласят“.

Ето за това българско гръмогласене, което оглушава спорта, културата и политиката в държавата ни – за него ми беше думата.

17 ноември, 2014
Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to БЪЛГАРИТЕ ВСЕ ГРЪМОГЛАСЯТ

  1. Stoian Arabadjiev каза:

    Мисля го, но не мога да го изразя толкова ясно!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s