ЗАЩОТО ЧЕРВЕНА ДАМЛА УДАРИ НАРОДА БЪЛГАРСКИ…

ПИТАТ МЕ, защо Чехия е на светлинни години пред България, нали уж бяхме на едно политическо дередже?

Защото чехите умеят сами да се управляват – отговарям.

Защото чехите правят така, че в градския транспорт шофьори и пътници да се поздравяват като добри приятели, а улиците и площадите и в най-забутаното чешко село (а в Чехия забутани села няма) да са чисти и подредени.

Защото чехите учат децата си от малки що е то разделно събиране на смет. И колко е важно да се ходи на църква.

Защото чехите имаха за президент Вацлав Хавел – „буржоа по произход, дисидент по призвание, хуманист по душа” и Нобелов лауреат, а ние имахме Желю Желев.

Защото чехите никога не са мечтаели да бъдат 16-а република на СССР.

Защото на никой чех не му е дошло наум да се хвали, че Господ е чех и от Вълтава по-дълбоко нема.

Защото чехът знае, че много неща не знае (но си струва да ги научи), докато нашенецът е убеден, че е научил всичко още с раждането си.

Защото червена дамла удари народа български и размъти мозъка и нравите му за много поколения напред.

Ето заради всичко това – отговарям.

И защото най-вероятно още не сте прочели „Куци ангели”. (На някои хора им се иска никога да не прочетете тази книга, но вие не се отказвайте и я търсете!)   
http://books.janet45.com/books/853  
Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари, снимки и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s