АМАН ОТ ПИЕНИ ХОРА!

Върви тия дни някаква тупурдия по медиите, свързана с един писател (К.Т.) и един телевизионен водещ (К. К.) Писателят бил поканен от водещия да си каже мнението за нещо, на водещия обаче не му стигнало времето и писателят останал на сухо. След което писателят се обидил заради проявеното неуважително отношение към неговата писателска персона и се жалвал на приятелите си във „Фейсбук”. Водещият, да не остане назад, упрекнал писателя, че хабер си няма от драматургията на едно телевизионно предаване и му съобщил, че е комплексар, фантазьор и сополанко. Сополанко ли, ти пък си слабосилен старец, израснал в противно време – отвърнал на удара писателят.

Епитети и сравнения – на корем, за радост на медиините сеирджии и форумните запалянковци.

Спомням си преди години как Виктор Пасков и Георги Господинов се сдъвкаха, кой по-голям го вади – разбирай, кой е по-голям писател от двамата; разбирай – кой е по-ерудиран. Пасков се беше вбесил и наричаше Господинов шампанизиран и хайверизиран от Сорос среден интелигент. Господинов на свой ред изобличаваше опонента си, че не знаел какво бил казал римският политик Катилина еди-къде си.

Единият цакаше със своята дисертация на тема „… кино, радио и реклама у Вапцаров” или нещо подобно, а другият надцакваше с романа „Германия – мръсна приказка” и как във Франция я били продавали с червена обложка. „Аматьор!” – нападаше фронтално Пасков. „Аман от пиени хора” – бранеше се околовръстно Господинов. В крайна сметка така и не се разбра кой от двамата е баш майсторът.

Тогава написах, че точно такива „интелектуални” полемики като господиново-пасковата искат управляващите, за да им върви управлението. И че в държава, ръководена от службите, с аграрно мислене и аграрни обноски, няма как да виреят интелектуалци. Ако пък някога е имало такива, те отдавна са си грабнали шапките и са отпрашили след щъркелите. Днес твърдя същото и се сещам за брилянтния Константин Павлов:

Словото престана да има стойност, успоредно с обезценяването на човешкия живот…
Този процес не е започнал от вчера – десетилетия беше отглеждан едноцветният интелектуален простак,
за да разцъфти сега с всичките цветове на дъгата”.

Христос Возкресе!

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s