ПРАЗНИЧНО

22

Размишлявам за нея. Напоследък все по-често и депресивно. Един приятел разправя: от годините ще е. Не ще да е от годините, казвам му, приятел – годините са ми наред, ами е от очите.

От очите и от носа. От очите, които виждат неща, дето не са за гледане. И от носа, който надушва разваленото навред, чак в маркетите с щъкащи по храната животинки.

И от сърцето, разбира се; особено от него. Но не от онова сърце „юнашко, дето не трае да гледа турчин, че бесней”, ами от моето скромно софийско сърце, дето би изтраяло на всичко, само не и на мръсотията българска.

А мръсотията върви с простотията, тя пък с бесотията, и тринките тъй удобно са се разположили в генокартата на нашенеца, щото не щат да мръднат оттам.

Днес излизам отрано, празник е, тоест единственото време, когато мога да видя София такава, каквато бих искал да я виждам. София без бълващи пушек брички. София без тъпоумни и зли физиономии. София без „софиянци” – местни и провинциални. (Нормалните човеци от столицата и провинцията да не се обиждат – не става дума за тях).

Няма ги. Изнесли са се. Заминали са да цапат другаде. Утре пак ще са тук, но днес ги няма и аз се наслаждавам на всяка секунда тяхно отсъствие. Градът, в който съм се родил и продължавам напук на всичко да обитавам, си поема въздух. Опитва се да покаже най-хубавото, с което още разполага. Нещо, което хуните не са сколасали да му отнемат. Нещо, което макар и да не е „Нотр Дам” в Париж или Тинския храм в Прага, да те накара да се зарадваш.

Вървя и зяпам изследователски по върховете на олющените едновремешни постройки. Ето един орнамент на сграда от 30-те в някогашния еврейски квартал! Ето глава на богиня, запазена по чудо върху фасадата на стара кооперация до „Женския пазар”! Ето там още…

Поглеждам се отстрани: със сигурност приличам на инатлив турист, който на всяка цена е решил да открие следи от европейска цивилизация.

Празник е. Единственото време, когато мога да видя София такава, каквато бих искал да я виждам. Утре хуните ще нахлуят и аз отново ще размишлявам за нея. И за себе си в нея. Напоследък все по-често и депресивно.

снимка: Авторът
Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари, снимки и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s