Владо Трифонов с фотографията „Библейска”

Вече са известни победителите в първия у нас фотоконкурс „Благотворителността през обектива”

Победител в категорията „Моят герой” е фотографията „Библейска”

Владо Трифонов – “ Библейска“

Описание на снимката: Едни го наричат светец, други – луд. Едни му се присмиват, други му се възхищават. За трети е прекалено наивен за века, в който живее. Мисля си, обаче, че той не ги чува. Има си вярата и я следва упорито: приема от хората милостиня, която дарява на църквата.

Снимката е направена пътьом, без предварителна нагласа и време за прецизна настройка. Всичко стана за миг: момченцето пусна парите в касичката на дядо Добри от село Байлово и тъкмо да тръгне, той хвана ръката му и я целуна. Детето изумено се обърна да потърси майка си…

·

Защо решихте да участвате, с какво ви спечели идеята?

Реших да участвам, защото намирам снимката „Библейска” за необикновена, въздействаща, морална и естетична, а какво друго е благотворителността в своята чиста форма, ако не проява на морал и естетика.

Как избрахте хората и сюжетите, които заснехте?

Случайно бях там, когато „сюжетът” на снимката се случи – за мен оставаше да го забележа и да реагирам навреме. (Но пък от друга страна нали на този свят нищо не е случайно).

Открихте ли за себе си някакъв различен аспект на благотворителността, или възможности за промяна на света около нас през тази призма?

В пазарно общество като нашето, където отношенията са преимуществено търговски, интересът е този, който определя действията на хората. Благотворителността не прави изключение. Не се наемам тук да разсъждавам дали това е хубаво или лошо. Във всеки случай е факт, с който човек се съобразява – всеки по своему.  Героят на моята снимка го прави така: получава дарение (да не се бърка с просия!) от хората, след което го дарява на църквата и тя, ако е църква като църква, може да извърши с него сума ти богоугодни дела.

И още: благотворителността не е кампания, а състояние на душата. Или го имаш, или го нямаш. И изобщо не мислиш дали променяш света около себе си.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на новини, снимки. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s