ЗА ЕДНИ ПАРИ

(Халваджиян, Би Ти Ви, Гергов, Гоце и други герои от българската пълна лудница)

След изчезването на котарака на президента на Русия, ето че отново съм притеснен, да не кажа сериозно обезпокоен: предстои братя Халваджиян и Би-Ти-Ви да се хванат „на живо” за гушите, заради падналите от екран предавания „Господари на ефира” и „Пълна лудница”.

Заканите от двете страни отсега миришат на барут: Халваджиян си искат хонорарите, телевизията си иска дадените предварително милиони. Халваджиян определено щели съдят телевизията, телевизията определено щяла да съди тях.

Слушам пресконференцията, която братята дадоха преди предстоящата битка – бесни са на бившите си партньори. Разбирам бесовете им: бяха намерили телевизия, която им уйдисваше на проектите, а сега тя приема оставката им и поне от кумова срама не прави опит да ги задържи.

Безпрецедентна цензура, затова напускаме! – твърдят Халваджиян.

Нисък рейтинг на „Господари на ефира” и „Пълна лудница”, затова ги освобождаваме – твърди телевизията.

Голяма игра за големи пари, където по-едрите играчи като Би Ти Ви и Красимир Гергов прецакват по-дребните като Халваджиян – твърдя аз.

Ето оттук трябва да тръгне общата пресконференция на обидените Халваджиян – от вифаджията Гергов, за когото все още никой не е направил точна сметка, колко са контролираните от него медии.

На онези, които не играят голф и не участват в рекламния бизнес, нека припомним, че Красимир Гергов е човекът, който всячески избягва да говори за работата си в V-то управление на ДС (УБО), както и че е отговарял за сигурността на улица „Аксаков” (ама че длъжност!), откъдето навремето се придвижвало партийното и държавно ръководство за манифестациите на 9 септември. Веднъж се изпусна да каже, че е бил български разузнавач, но сведущи по въпроса бързо уточниха: „може да е бил селски детектив, но никога не е бил разузнавач”.

Според лица, запознати с казуса „Гергов”, същият държи около 95% от рекламния пазар, цялата реклама в Би Ти Ви влиза през неговите фирми и той може да прави с нея каквото си иска. Пак според тях бившият манекен има политически връзки навсякъде в държавата и досега никоя власт не е потърсила сметка за митичното му състояние на фона на опосканото българско население.

И още, и още – фактологията около това „чехълче” на рекламата, както той скромно нарича себе си, би му осигурила дълъг престой в затвора, ако органите на правосъдието решат да проследят произхода на неговия първи и последващи милиони.

Мълвата сочи, че зад поредната телевизионна гюрултия наднича бившият президент Георги Първанов. Има логика: Би Ти Ви е една от многото тайни и явни телевизии на Гергов, той пък е сред многото тайни и явни приятели на Първанов, а за какво друго са приятелите, ако не да си разменят услуги и каквото дал Господ за разменяне.

Във всички телевизии и особено в Би Ти Ви има Гергови подставени лица с руски генезис – продължава мълвата. Странно, би реагирал неориентираният наивник, как е възможно, след като това е американска телевизия?! Не знае наивникът, че американската телевизия Би Ти Ви е толкова американска, колкото и руска , и че „американското” и „руското” в България са двете части на една и съща дебела сметка.

Но да се върна в началото. „Никога няма да допуснем някой да ни казва какво може и какво не може. Не се е случвало и няма да се случи някой да ни използва като маша в ръцете си” – заявява Магърдич Халваджиян. Ефектно! Младата аудитория и особено любителите на уестърни със сигурност ще се впечатлят. Ако обаче оставим настрана героическите пози истината е, че щом са решили да го играят български продуценти, Магърдич трябва да усвоят едно важно познание: в България както телевизиите, така и всичко, от което се печелят пари и влияние, принадлежи на партийния елит и на свързаните с него тайни служби. Затова или си построяват собствена телевизия без ченгета, или си налягат парцалите и изпълняват това, което им наредят. (В интерес на истината предаването „Пълна лудница” беше пълен провал, но тогава възниква въпросът щом телевизията не го е харесвала, защо го е включила в програмната си схема?)

„Ние не се продаваме, защото това е нашата философия” – продължава Магърдич. Напротив, продали са се в мига, в който са подписали договор с негласния притежател на Би Ти Ви – Красимир Гергов.  Ако не беше така, първото им предаване трябваше да е за него: какви морални и професионални качества притежава той, за да влезе в десятката на най-богатите българи. (Класацията е на списание „Форбс”).

Предположенията оттук нататък са, че новата квартира на братя Халваджиян ще бъде ТV7. Случи ли се това, въпрос на време ще бъде да си прегризят гърлата с тамошните обитатели на пълната лудница. Защото Герговците са навсякъде, където има да се усвояват едни пари.

Едни големи пари.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари, новини. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s