СТИГА ПИСАНЕ – ВРЕМЕ Е ЗА ПИЕНЕ!

ЕК се възмущава, ЕК ни порицава, ЕК ни предупреждава.

Откъм ЕК нищо хубаво за България – ние сме най-корумпираните, най-крадливите, най-мафиотизираните.

Най-мръсната европейска столица, най-много черни джипове от глава на населението, най-необезпокояваните бандити по улици и кръчми.

ЕК това, ЕК онова… – за радост на журналистите, които оттук до края имат за какво да пишат.

– Няма човек у вас, дето да не пише. Кога им остава време да пият, след като през цялото време пишат? – чуди се един мой приятел не-българин.

Прав е моят приятел не-българин. В България хората обичат да пишат (освен ако не са заети с участия в благотворителни телевизиони предавания). Пишат предимно глобални работи.

Като например „България в глобалния свят” на президента Първанов. Издадоха я в Москва, генерал-полковник Примаков съчини предисловието, там стана и премиерата, на която тържествено присъстваха Стефан Данаилов, Ивайло Калфин, Емилия Масларова и началникът на „Булгаргаз” Гогов. Зер, закъде без Гогов.

Пак там, в Москва, президентът Първанов уведоми присъстващите, че силата на България е в двустранните и многостранните контакти, и припомни за срещата си с Тадич,  както и за общата им снимка с български и сръбски дечица. После Стефан Данаилов, Калфин, Масларова, началникът Гогов и другите руснаци много ръкопляскаха.

Това, което президентът Първанов забрави да спомене беше, че когато идват от ЕС да ни проверяват ги лъжем на поразия и въобще не ни пука, че ни наричат държава с неконтролируема мафия. Но това едва ли щеше да интересува московската аудитория.

Станишев също пише. Написа „Защото сме социалисти” – артефакт, който премиерът-писател сътвори за пет нощи, сложи на корицата себе си, Тони Блеър, Нелсън Мандела и баба Тонка, и замина да представи книгата в Брюксел, в компанията на естети от Партията на европейските социалисти.

Уникална е и ще се помни фразата: „социализмът не е фиксиран строй”, както и онази глава от творбата, озаглавена: „И баба ти е с нас”. Заглавие, която  накара  баба Тонка два пъти да се прескунди в гроба.

ЕК се възмущава, ЕК ни порицава, ЕК ни предупреждава.

Добре прави ЕК! Работата е там, че през това време държавите членки на Европейския съюз не спират да сключват сделки – вече с децата на онези, които създадоха  схемите за корупция и каналите за дрога. Бизнесът си е бизнес, а той се върши с хора, които имат пари и власт, нали така.

Впрочем и по форумите пишат. Например това: “Срам ме, че съм българин!” Но стига писане. Време е за пиене.

Текстът е от подготвяния за издаване сборник с очерци и есета „Време за пиене”.


Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s