Убит ли е Осама?

Хвала! Осама бин Ладен най-сетне е убит и сега светът ще си отдъхне – скандират медиите. Радостни са Англия, Франция, Италия, Япония, Германия, Русия…

От днес ние живеем в много по-сигурен свят, заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

Смъртта на Осама бин Ладен  „ще донесе голямо облекчение на хората по цял свят”, рече пък британският премиер Дейвид Камерън, а италианският му колега Берлускони добави, че това е невероятно добра новина, но че сега „трябва да сме много бдителни от нови нападения на терористи, които ще се опитат да ни отмъстят”.

“Борбата срещу всички форми и прояви на тероризма следва да бъде продължена с обединени международни усилия”, включи се и българският президент Първанов в писмо до Барак Обама.

И още поздравления, и още включвания…

Убит ли е обаче Осама бин Ладен? Наистина ли американските командоси са го ликвидирали веднъж завинаги? Не смятам. Обратното – мисля, че е по-жив от всякога, след като в самия ден на съобщението за убийството му го видях да хвърчи из софийските улици с брониран черен джип, мачкайки хора на пешеходните пътеки.

Видях го да мята боклуците си през терасата, а вечерта, маскиран като полицай, биеше едно момче, защото имало дълга коса и се разхождало по съмнителен начин из София след полунощ.

Видях го да фъфли безсмислици по Националната телевизия, Нова телевизия, bTV, Канал 3 и TV7, дегизиран като телевизионен водещ.

Видях го в столична църква като олигавен православен свещеник, с подпухнали от алкохол очички.

Видях го като възкръснал неандерталец из коридорите на Народното събрание.

Видях го в общинската администрация да се държи с гражданите като с добитък.

Видях го в казана с катрана да дърпа краката на свой съгражданин, защото много му стърчала главата.

Видях го и във форума на svobodata. com,  да попържа наляво и надясно, давейки се от злоба заради творческата си несъстоятелност.

Трябва да сме бдителни от нови нападения на терористи! – казва премиерът Берлускони. Прав е премиерът Берлускони, но преди това трябва да отхвърли от себе си подозрението за съпричасност към мафиотските атентати, извършени в Рим, Флоренция и Милано през 1993 година.

Борбата срещу всички форми и прояви на тероризма следва да бъде продължена с обединени международни усилия! – казва президентът Първанов.  Прав е президентът Първанов, но преди това трябва обясни тероризъм ли е да стреляш с карабина с оптически мерник по застрашени от изчезване животни.

Осама бин Ладен е лошотията в хората; злото, което няма умора; омразата, която се спотайва зад раболепните усмивчици пред силния на деня; завистта, която изгризва душата.

Осама бин Ладен ще бъде наистина убит, когато всеки се изправи пред огледалото и гръмне поне една от собствените си гадости. Дотогава сме негови заложници.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s