Ще крадат, докато имат сили

„Смятам, че ние, поколението политици на прехода – онези, които бяхме или сме лидери от времето на прехода, трябва да подготвим своето оттегляне от върха – не рязко, не революционно”.  Това заяви президентът Георги Първанов вчера на среща с обществеността в Хасково. „Ние трябва да инвестираме в нови – силни, кадърни кадри”, подчерта президентът.

 „Аз мисля, че е дълг на всички – на Първанов, на Борисов, на Станишев, на Костов, на Доган – да не изброявам всички лидери – да подготвим тази плавна смяна без конфликт между поколенията“, допълни Първанов.

 „Трябва да създадем мотивация на млади хора да се захванат с държавното управление. Аз се опитвам да създам една такава школа“, каза още президентът.

________________________________________________________

Първанов смятал да се оттеглят от върха: той, Борисов, Станишев, Костов, Доган…

Добре, те ще се оттеглят, а кой ще плаща? Кой ще плаща изяденото, изпитото, откраднатото, счупеното, изсеченото?

Кой ще плаща плажовете, реките, езерата, горите и резерватите, превърнати в частни владения?

Ами луксозните мезонети – тях кой ще ги плаща? Ами сметките в западни банки?

Какво излиза? –  налапаха се и хайде сега да освободим място за децата, внучетата, шуретата и шуранайките.

Съгласен съм, че Първанов, Станишев, Костов, Доган и подобните тям трябва да се оттеглят. Но щом се оттеглят, следващата им спирка трябва да е директно в затвора. Със съд и присъда. И ако няма кой да я издаде (защото съдиите и прокурорите са купени), тогава хората трябва да я издадат – измамените и прокудените от България.

Унизените и подиграните.

Брюксел трябва да я издаде – онези, които не спират да ни упрекват, че сме най-корумпираната и престъпна страна в Европейския съюз. Не го ли направят ще затвърдят подозренията, че изобщо не им пука дали сме корумпирани и престъпни, а това, което единствено ги занимава, са нашите пазари и евтината работна ръка.

Те, лидерите, трябвало да подготвят смяна „без конфликт между поколенията”.

Точно те, чиито имена са синоними на милиционерски гьонсуратлък, с какъвто само съветските „другари” могат да ни бъдат конкуренти.

Те, чиито имена стоят в черния списък на хората, унищожили българската природа. Нека припомня:

1. Георги Седефчов Първанов

 Президент на България с бракониерския навик да избива защитени видове. Чест посетител със снайпер в национални паркове и резервати и организатор на ловни пусии на тези места. В България е известен с лова на вълци в Пирин, докато кипи пожар във влак. През същата 2008 г. направи опит за промяна в Закона за лова, която да даде зелена светлина на бракониерите.

В Узбекистан стана известен с брутален лов на диви кози архари в резерват. Незаконният лов в Нуратинския резерват е бил платен от българския държавен бюджет.

 2. Ахмед Демир Доган

„Кръстникът“ на дървената мафия, на чиято съвест тежат повечето горски пожари в България (а с това и смъртта на пожарникарите участвали в гасенето). Притежава над 300 хотела, построени полузаконно в защитени територии или в съседство с тях. Пример за подобен хотел е строящият се огромен „турски конак“ в местността „Германката“ край Созопол.

Бивш шеф на турска сепаратистка организация и доносник на Държавна сигурност.

3. Сергей Дмитриевич Станишев

Син на Димитър Яков Станишев – бивш секретар на ЦК на БКП; защитил дипломна работа на тема „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“.

Бивш министър-председател на България, който открито заяви лични инвестиционни намерения в незаконно „отложените“ от него Натура-зони. На 9.10.2007 Станишев откри първата копка на незаконния курорт „Супер Боровец“, който е в разрез с европейските директиви и българските закони. Станишев носи отговорност и за последния план за заграбване на държавните земи – превръщане на държавния горски фонд в държавни голф игрища и след това – в частни застроителни терени. Неговият брат Георгий има планове за застрояване на Натура-зоната „Карадере“ (вероятно само съвпадение…).

(Black list of companies, organizations and individuals destroying Bulgarian nature)

В „черния списък” все още не е включен петзвездният хотел „Адмирал” в курорта Златни пясъци, построен на брега на морето, където Иван Костов разполагал с луксозен апартамент от 250 кв. м., запазен през цялата година. „Всъщност новото свърталище – хотел „Адмирал”, се явява наследник на известния в миналото ресторант „Олимп”, който даде името на кръга, дирижирал българския политически и икономически живот по Костово време”. (frog.news)

Първанов се опитвал да създаде школа за младите. Да ги учел на държавно управление

Питам се: кой баща и коя майка ще искат детето им да учи в школата на доносник на тайните служби, който дори не смята за необходимо да се извини пред народа си?

Школата на Първанов може да бъде единствено школа по лукавство, демагогия и цинизъм, благодарение на която България днес е последна дупка на кавала в Европейския съюз.

Той, Доган, Борисов, Костов и Станишев били лидери на прехода. Какво нахалство! Каква самонадеяност! Лидерът е човек, който вдъхновява хората за справедливи решения и дела. Лидерът не убива със снайпер животни в резерват. Лидерът не донася за приятелите и колегите си.

Лидерът е преди всичко морална фигура, чиито действия служат за пример на останалите.

С кои свои морални действия Георги Първанов послужи за пример на българите?   Морално ли е да станеш президент, без да огласиш предварително участието си в репресивния апарат на комунистическата партия?

С кои свои морални действия Бойко Борисов послужи за пример на българите? Морално ли е да си приятел на Валентин Златев и да лобираш за руски интереси в тази напатила се от руската любов изтормозена държавица?

Ами Костов, Станишев, Доган? С какви морални действия ще ги запомни българския народ? С продадения за 1 долар „Кремиковци” на Валентин Захариев и получената от препродажбата огромна печалба? С политическия чадър над злоупотребите на ДПС? Със сараите и пауните на човека, обявен за „най-успешния проект на Държавна сигурност”?

Плавно да станела смяната, не революционно. Разбирай: ще крадат, докато имат сили.

А ние?

Ние просто е време да им вържем ръчичките.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s