Поискай, повярвай и направи

Ходили ли сте скоро на „Копитото”? А разхождали ли сте се из уличките на квартал „Бояна”? Ако не сте, нека опиша две картини и задам няколко въпроса.

Картина 1

Огромен комплекс, заграден с високи дувари. Вишки с охрана, капепета и толкова камери за наблюдение, колкото няма около парламента, президентството и министерски съвет, взети заедно. Гледаш, дивиш се и се питаш: какви хора живеят вътре? Хора ли са изобщо? От кого се пазят така ревностно? Защо се пазят? Слухове под сурдинка нашепват, че това е свърталище на руската мафия и вътре пиле не можело да прехвръкне. И ако прехвръкнело, там си оставало.

Дворци и хотели за стотици милиони превземат Витоша и са на път да стигнат до върха на планината. Що за извратеняци строят тези мегаломански постройки? Кой им е разрешил? Откъде са взели парите, за да ги построят? Имат ли (естествено, че имат!) нещо общо с гангстерската икономика, която процъфтява в държавата?

Знае ли Бойко Борисов, че само на няколкостотин метра от правителствената резиденция, съществува паралелна резиденция със странни обитатели, напук на всякакъв ред и закони? Не може да не знае – нали се движат по едно и също шосе. Тогава какво е предприел тези чернодрешковци да не се разполагат в страната ни и да демонстрират незачитане към всичко и всекиго?

Картина 2

На споменатото вече шосе огромен джип с тъмни стъкла бива спрян от полицейски патрул. Шофьорът е превишил многократно позволената скорост на движение и основанието за строга санкция е очевадно. Онзи отвътре пуска стъклото и показва тайнствена карта. Полицаят дори не я взема да я разгледа, махва с ръка и се обръща на другата страна, най-вероятно засрамен от малодушието си. Джипът отсвирва с мръсна газ.

Къде е неподкупният и безстрашен пазител на реда, който ще спре возилото на мутрата и ще й отнеме шофьорската книжка затова, че кара по средата на платното, на всичко отгоре е пуснала сирена?

Защо тези типове си позволяват подобна наглост пред очите на всички? Най-вероятно защото се чувстват силни и недосегаеми. А защо се чувстват силни и недосегаеми? Най-вероятно защото им позволяваме да се чувстват такива. Най-вероятно защото разполагат с цели легиони от държавни служители, на които плащат, за да си траят. И защото имат отлично въоръжени частни армии, от които на полицаи  и политици им треперят гащите.

Борисов дойде на власт, защото хората видяха в негово лице авторитета, който познавайки престъпността отвътре, ще сложи престъпниците на мястото им или поне ще ограничи арогантната им самодоволност. Ако той наистина е решил да бори мафията във всичките й превъплъщения, трябва да тръгне от най-простички неща. Например от отрочетата на някогашния партиен елит и техните шофьори, градинари, митничари и руски приятели, които здраво са се омешали в боянско-симеоновско-драгалевското семейство на българската псевдодемокрация.

Обикновеният човек се нуждае от потвърждение, че премиерът му е такъв, за какъвто се представя: неустрашим, милеещ за народа не по-малко, отколкото за себе си. Тогава той също ще поиска да бъде неустрашим – във фирмата, където работи; в магазина, в който пазарува; на „зебрата”, когато пресича.

Личният пример увлича и ако министър-председателят действително поиска, повярва в себе си и прояви кураж за разправа с българския гангстеризъм в неговата многоликост, има голяма вероятност останалите да го последват.

Като начало може да започне с едно всенародно обръщение по Канал 1 на БНТ:

Аз, Бойко Борисов, партията и правителството, ще конфискувам имуществото на мошениците в страната, като започна от района, в който живея и свърша с най-близките ми приятели и приятелки!

Аз, Бойко Борисов, партията и правителството, ще използвам цялата мощ на властта и ще се погрижа същите да се оттеглят задълго в Софийски централен затвор .

Аз, Бойко Борисов, партията и правителството, ще блокирам сметките им във всички банки в България и по света!

След което да пристъпи към действие. Тогава търтеите-чиновници също ще се замислят дали да продължат да я карат както досега.

И полицаите ще се замислят.

Още прокурорите и съдиите.

А ние ще можем да кажем, че реформата у нас най-сетне е тръгнала, след двайсет усилни, криминални години.

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s