Черен списък за бели дни

 

photo by morningseeker

В МВР работели 61 170 души, а хората, които тормозели България, били 250-300 души – това докладва през януари 2010 министърът на вътрешните работи Цветанов, по време  на националното съвещание на ръководството на МВР.

И тогава, и сега не ми изглежда сметката да е вярна.

По-скоро тези 250-300, за които говори министър Цветанов, са онези не дотам умни момчета, които  винаги са под ръка, когато трябва да се скрие някоя голяма беля на управляващите. Дежурната мишена, която периодично бива уцелвана, с цел намаляване на гражданското напрежение. Удобният контингент,  без който журналистите щяха да умрат от глад.

Нека си представим за миг, че ги няма; че са заловени, осъдени и заключени. Ще станем ли след това предпочитана туристическа дестинация – заради красотата и спокойствието на държавата и приветливостта на нейните граждани?

Не, разбира се. Защото остава огромната армия от депутати, министри, кметове, държавни чиновници, общинари, полиция, прокурори, съдии, тайни служби и накрая целокупният български народ, на когото любимото занимание е да тормози сам себе си. Остават осакатените гори, окрадените предприятия и опустошените като след природно бедствие градове и села.

Големи и малки маргини, черни красьовци и хамстери биват задържани, но какво се случва с техните наредители? Какво се случва с босовете в сянка, които вземат процентите и осигуряват питателна законова среда за своите работни пчелички. Например влезе ли в затвора някой от „черния списък“ на политиците, съсипали природата и вида на България?  Ето част от него:

Георги Седефчов ПървановПрезидент на България с бракониерския навик да избива защитени видове. В България е известен с лова на вълци в Пирин, докато кипи пожар във влак. В Узбекистан стана известен с брутален лов на диви кози архари в резерват. Незаконният лов в Нуратинския резерват е бил платен от българския държавен бюджет.

Ахмед Демир ДоганКръстникът“ на дървената мафия, на чиято съвест тежат повечето горски пожари в България (а с това и смъртта на пожарникарите участвали в гасенето). Притежава над 300 хотела, построени полузаконно в защитени територии или в съседство с тях. Пример за подобен хотел е строящият се огромен „турски конак“ в местността „Германката“ край Созопол.

Симеон СакскобургготскиТози бивш цар допусна по време на управлението си разграбването на защитените територии и превръщането им в градски квартали. Неговото правителство се превърна в маша на българската мафия. Негова инициатива е и превръщането на най-емблематичната част на Рила в собственост на оманския султан, наречена „Супер Боровец”. В знак на благодарност, реконструираното БКП в лицето на президента Г. Първанов му връчи най-високо отличие.

Нихат КабилБивш министър на земеделието и горите, който предложи зачеркване на ценните български гори от Натура-2000, тъй като имал „инвестиционното“ желание да ги изсече. По този начин са зачеркнати биосферните резервати „Червената стена“ и „Славянка“, които са под закрилата на ЮНЕСКО.

Мехмед ДикмеБивш земеделски министър, започнал незаконното разпродаване на защитени територии. Заедно с Нихат Кабил е продал незаконно 300 декара от природен парк „Странджа”. Продал е на Юрий Лужков извън закона защитената местност „Камчийски пясъци”  за жълти стотинки (в буквалния смисъл).

Емел Етем Бивш вицепремиер, бивш министър на бедствията и авариите, лично и на място разпоредила унищожаването на лонгозната растителност на река Вая, по поръчка на Николай Банев. А иначе, по официални твърдения на нейното министерство, е била разпоредена корекция на речното корито на река Вая, за да не се наводни …. Черно море!

Джевдет ЧакъровБивш министър на околната среда и водите, който бездейства, докато мафията разграбва защитените територии и щедро прехвърля държавните защитени територии в частни ръце. След едногодишната забранителна заповед за строеж на Иракли, г-н Чакъров я „поднови“ така, че най-наглите закононарушители да могат да строят, при това на самия бряг.

Николай ВасилевБивш канцеларски министър, прочут с манипулираните избори в България, бивш министър на икономиката, по чието предложение са изключени 1500 декара държавни морски плажове и незаконно са прехвърлени като частна държавна собственост. По-късно изключените защитени местности са преименувани от „плажове“ на „пасища“.

Любка КачаковаМомата, по-известна с фланелката с надписa „Срам ни е от вас!“, закупила на безценица чрез мошеничество сградата на читалището в село Гела, обявена предварително за изгоряла. Сега видна матрона, собствeничка на малко спретнато СПА хотелче в същото това село, и нов (по неведом начин) собственик на чужди имоти в селото. Инициатор за бетониране на една от най-красивите местности в Родопите чрез проекта за ски център „Супер Перелик“.

Любен Дилов – синНа пръв поглед критичен към големите политически далавери, този депутат от движение „Напред“ не се посвени да съсипе Триградското ждрело. Собственик е на микро ВЕЦ „Чаирдере“ и на още два такива незаконни мВЕЦ-а в същата защитена територия. Дилов е купил трите обекта от активиста на ДПС Христо Бисеров.

Георги ВелчевБрат на бившия финансов министър Милен Велчев, свързан с руската мафия. Най-скандалният му проект е бетонирането на Рилските езера, което се извършва от фирмата му „Рила Спорт”. Малкото братче има 14 незаконно построени хотела (узаконени с помощта на „баткото“) по Черноморските плажове и вече е застроило плажа на Обзор. Другите хотели на Георги и Милен Велчеви са в Златни пясъци, Равда, Слънчев бряг и бившият къмпинг „Оазис“ – почти всичко е построено върху някога държавна земя.

Христо КовачкиИзмамник, укрил за 4 години данъци на обща стойност 16 000 000 лева. Предполагаемият извършител на незаконна строителна дейност на територията на връх Мусала. Същият планира да застрои района на Искровете и да го разпродаде като апартаменти, с което ще унищожи връх Мальовица. През 2008 г. в съучастие с шефа на Държавна агенция по горите Стефан Юруков е цапцаросал 3000 декара гори в Рила чрез заменки.

Божидар ДимитровЗащитник на незаконното строителство в защитените територии. Същият разпространява лъжлива информация, че незаконният строеж на ресторант в Яйлата (върху археологически находки) е в действителност ремонт на рибарска хижа. Вероятно той е собственик на строежа, изпълняван от добричките братя Павлови. Преди бетона на Яйлата не е имало нито следа от рибарска хижа – това се твърди от местните хора.

Красимир ГерговИзвестен медиен бос, рекламен монополист с фалшиви дипломи за висше образование… Унищожил е брега на Калиакра (Топола и Божурец), като е заличил защитени хабитати и находища на видове. Най-брутално построените негови игрища са „Трейшън клифс голф енд спа ризорт” и „Блей сии рама” на брега на морето, върху присвоена от държавата земя. Последното игрище, което прави, въпреки протестите на местните жители, е на брега на Приморско.

Румен ПетковТози министър от БСП е специализиран в арестите на пешеходци на възраст от 14 до 42 години, при условие че протестират срещу заграбването на защитените територии (например Рила, Странджа и Пирин) и срещу корупцията на най-високо ниво. През 1997 г. разрешава и подкрепя незаконна мотописта на Богдан Николов (шеф на Българската федерация по мотоциклетизъм) в защитена местност Кайлъка. Последният „екоактивизъм“ на Петков се изразява в арести на хора, които протестират срещу незаконната и безнаказана строителна дейност в Национален парк „Рила“.

И още имена на хора, на държавни институции и частни фирми… – поредицата е дълга.

Авторите на публикувания в мрежата черен списък (http://bgnature-blacklist.bravehost.com)* заявяват, че изредените лица и фирмите имат свободата да докажат посредством ефективни природозащитни действия, че не се занимават с описаната дейност.  Уточняват също, че не гарантират 100 процента достоверност на изнесените факти.

Без значение! Дори достоверността да е 50 процента, това е предостатъчно за прокурорско разследване и съдебен процес.

Предстои да бъде изготвен списък и на най-корумпираните български политици. В челната десятка са Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган, Георги Първанов, Румен Петков, Милен Велчев, Йордан Цонев, Пламен Орешарски, Емел Етем, Асен Гагаузов и Нихат Кабил.

Това че лицата се повтарят не трябва да учудва никого. Унищожаването на природата и корупцията са резултат от една и съща човешка развала.

В началото на миналия век един български психограф написа: „Политически се освободихме, но краят на духовното робство още не се вижда. От него никоя външна сила не ще ни освободи – ние сами трябва да се освободим, сами за себе си да станем велика сила”.
Ето оттук трябва да започне докладът на министър Цветанов!

* Информацията представена в този списък е сборен резултат от мнения на читатели и от статии в печата и в интернет. Списъкът не е съставен за забавление, а напротив – всяко име е добавено с безгранично отвращение. Ако лицата или фирмите, изредени в този списък, се чувстват несправедливо засегнати, имат свободата да докажат посредством ефективни природозащитни действия, че не се занимават с описаната дейност или липса на дейност.
Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s