За да не дойде краят на държавата


„Аз съм изпълнил всички ангажименти, които съм обещал. …

Най-успешното нещо на правителството е борбата с престъпността. …

Направихме така, че много от нещата тръгнаха….

Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога”.

( Б. Борисов в предаване по „Канал 3”)

Ходили ли сте скоро на „Копитото”? А разхождали ли сте се из уличките на квартал „Бояна”? Ако не сте, нека опиша две картини и задам няколко въпроса.

Картина 1

Огромен комплекс, заграден с високи дувари. Вишки с охрана, капепета и толкова камери за наблюдение, колкото няма около парламента, президентството и министерски съвет, взети заедно. Гледаш, дивиш се и се питаш: какви хора живеят вътре? Хора ли са изобщо? От кого се пазят така ревностно? Защо се пазят? Слухове под сурдинка нашепват, че това е база на руската мафия и вътре пиле не можело да прехвръкне. И ако прехвръкнело, там си оставало.

Дворци и хотели за стотици милиони превземат Витоша и са на път да стигнат до върха на планината. Що за извратеняци строят тези мегаломански постройки? Кой им е разрешил? Откъде са взели парите, за да ги построят? Имат ли (естествено, че имат!) нещо общо с бандитската икономика, която процъфтява в държавата?

Знае ли Бойко Борисов, че само на няколкостотин метра от правителствената резиденция, съществува паралелна резиденция със странни обитатели, напук на морала, реда и законите? Не може да не знае – нали се движат по едно и също шосе. Тогава какво е предприел тези чернодрешковци да не се разполагат в страната ни, все едно че е тяхна собственост и да демонстрират незачитане към всичко и всекиго?

Картина 2

На споменатото вече шосе огромен джип с тъмни стъкла бива спрян от полицейски патрул. Шофьорът е превишил многократно позволената скорост на движение и основанието за строга санкция е очевадно. Онзи отвътре пуска стъклото и показва тайнствена карта. Полицаят дори не я взема, за да я разгледа, махва с ръка и се обръща на другата страна, най-вероятно засрамен от малодушието си. Джипът отсвирва с мръсна газ.

Къде е неподкупният и безстрашен пазител на реда, който ще спре возилото на престъпника, ще му състави акт и ще му отнеме шофьорската книжка затова, че кара по средата на платното, на всичко отгоре надува сирена?

Защо тези типове си позволяват подобна наглост пред очите на всички? Най-вероятно защото се чувстват силни и недосегаеми. А защо се чувстват силни и недосегаеми? Най-вероятно защото им позволяваме да се чувстват такива. Най-вероятно защото разполагат с цели легиони от държавни служители, на които плащат, за да си траят. И защото имат отлично въоръжени частни армии, от които на полицаи  и политици им треперят гащите.

Борисов дойде на власт, защото хората видяха в негово лице авторитета, който познавайки престъпността отвътре, ще сложи престъпниците на мястото им или поне ще ограничи арогантната им самодоволност. Ако премиерът наистина е решил да върви напред и да бори мафията във всичките й разновидности, трябва да тръгне от най-простички неща. Например от отрочетата на някогашния партиен елит и техните гавази, шофьори, градинари, митничари и руски таварищи, които здраво са се омешали в боянско-симеоновско-драгалевското семейство на българската псевдодемокрация.

Обикновеният човек се нуждае от потвърждение, че премиерът му е такъв, за какъвто се представя: смел и неустрашим, милеещ за народа не по-малко, отколкото за себе си. Тогава той също ще поиска да бъде смел и неустрашим – във фирмата, където работи; в магазина, в който пазарува; на пешеходната пътека, когато пресича.

Личният пример е заразителен и ако министър-председателят действително прояви непоносимост към гангстеризма в неговата многоликост, има голяма вероятност останалите да го последват.

Като начало може да започне с едно всенародно обръщение:

Аз, Бойко Борисов и моят екип, партията и правителството, ще конфискувам имуществото на всички крадци в държавата, като започна от района, в който живея и свърша с най-близките ми приятели и приятелки!

Аз, Бойко Борисов и моят екип, партията и правителството ще се постарая да блокирам сметките им във всички банки по света!

Аз, Бойко Борисов и моят екип, партията и правителството, ще използвам цялата мощ на държавата и лично ще се погрижа мега-мошениците да започнат да пишат мемоарите си в килиите на затвора! Ама нямало достатъчно доказателства?  Имуществото им е доказателство.  Муцуните им са доказателство.

След което да пристъпи към действие. Тогава подкупните, оядени чиновници в държавните учреждения също ще се замислят дали да продължат да я карат както досега.

И полицаите ще се замислят.

Още прокурорите и съдиите.

А ние ще можем да кажем, че реформата у нас най-сетне е тръгнала, след двайсет застойни, криминални години.

Голяма задача пред администрацията и, защо да не кажем, пред българското общество, е да възстановим позитивния образ на страната ни и да го утвърдим. Не бива да забравяме, че всеки от нас, когато пътува в друга страна членка по каквато и да е работа, е част от България и със всички свои действия се превръща в елемент, който изгражда репутацията ни”.

(Румяна Желева – бивш министър на външните работи)

Че е тъй, тъй е – образът на страната ни е печален, знаем го ние, знаят го шепата отвратени от българската действителност чуждестранни туристи, знаят го и чиновниците в Брюксел. Въпросът е как да се иде отвъд констатациите (българските политици винаги са били силни на думи и хилави на действия) и да минем напред.

Всъщност работата не е дотам сложна. Просто една вечер правителството  си ляга по-ранко, става на другия ден с изгрева на слънцето и си казва: от днес започваме да се стараем за външния вид на градовете, селата и хората в републиката. Плисва правителството две шепи вода на лицето и тръгва да възстановява репутацията на България.

Първо: отрупва я с кошчета за боклук, боядисани с цветовете на ЕС, да ти е драго да си хвърлиш вътре мазната хартишка от баница. След това организира просещо-крадящата циганска популация и й възлага национална поръчка: денонощно чистене.

Ходят и чистят. В другите страни успешно го прилагат, а там, където си нямат цигани, наемат имигранти от Африка и Южна Америка.

Второ: министерският съвет слиза целокупно от лимузините, навежда се и вдига по едно боклуче, може и две. Останалият народ като види тая работа, също ще се наведе. Защото са човеци и защото човешката природа е подражателна. (Ценностната система  на децата се гради чрез подражание на родителите, които от своя страна подражават на началниците).

Някой ще каже, че не му отива на един министерски съвет да дава личен пример като се навежда. А на един журналист отива ли му? Дори не си задавам такъв въпрос и затова мястото, където паркирам, винаги е чисто.

Трето: министрите напускат кабинетите и отиват на улицата при цапаното. Говорят с хората, записват си какво ги боли, какво ги ядосва и вземат мерки. Там, на улицата се прави истинската политика, а не в кабинетите от махагон.

Четвърто: слагат край на служебните обяди и започват да се хранят скромно и въздържано.

Пето: съобщават на всеослушание, че спират всякакви задгранични пътувания и гостувания, докато не сложат в ред чистотата в страната. Защото ако страната е зарината с конски фъшкии, каква Европа, какво уважение! – ти си президент, премиер или министър на една оакана територия и нищо повече. Колкото и да се хвалиш, че си имал богата история и излаз на три морета, по-уважаван няма да станеш.

Защо съм се вкопчил тъй в хигиената ли? Защото всяка цивилизация оттам тръгва и там свършва.

За финал реших да драсна няколко реда лично до премиера Борисов, верен на убеждението си, че обществата, в които властовото разстояние е малко и хората се третират като равни, независимо от тяхните постове, са най-проспериращи.

Та, здравейте, господин премиер!

Думата ми е за окаяната българска хигиена. Накратко: решите ли този проблем,  другото ще си дойде на мястото. Когато човек живее на чиста и подредена територия, сред чисти и подредени хора, мислите и действията му също стават чисти и подредени.

Колкото до боклукчиите, ако не им харесва да ги наричат боклукчии, нека им казват иначе –  „експерти по чистотата”. Или „мениджъри по сметта”, без значение. Важното е да чистят. В България живеят близо 370 000 цигани, представяте ли си какъв хигиенен тайфун е това, стига да се задвижи. А като прибавим към тях и министрите…!

Не казвайте, че няма пари в хазната за такова действие. Пък дори да няма – ще вземете назаем от Николай Банев. От Гриша Ганчев ще вземете. От Доган. От Цветелина. Без да им ги връщате, естествено. (Зер те като са вземали, са връщали).

Г-н премиер, имам една идея! Обадете ми се някой ден и заедно да тръгнем по улиците на София (вие дегизиран, за да не се набивате на очи). Най-напред с моята нелимузина ще се повозим по софийските булеварди, да ви покажа как българите задминават от всички страни, при това без мигач, с вирнат среден пръст като самарското знаме. После ще слезнем от моята нелимузина и ще тръгнем по кривите и разбити тротоари. Сетне ще се качим в градския транспорт, за да се потресем от  миризмата. Накрая ще се грабнем и ще заминем за провинцията. Там ще чуете какво отговарят хората, когато ги питам защо са такива недодялани мърльовци. Със сигурност ще кажат: защото рибата мирише от главата и ние сме такива, каквито са ни управниците. Те ако са вмирисани и изглеждат зле, ние също ще сме вмирисани и ще изглеждаме зле.

Видях ви преди време на телевизора. Говорехте, че поемате отговорност за администрацията, че ще си върши работата, но не можете да гарантирате за манталитета на българина. Аз пък ви казвам, че манталитетът на българина ще се промени, когато се промени манталитетът на онези, които го управляват. Упражнете  властта си върху вашите чиновници и като първа стъпка ги накарайте да отиват на работа с колело. Впрочем така ще проверите и предаността им към вашата кауза да направим България средна европейска страна.

Пак там споменахте, че искате да ви запомнят с добро. Според мен историята може и да не ви запомни със софийското метро, но ако наистина успеете да накарате министрите да се качат на велосипеди, ако за всеки изхвърлен на улицата фас наложите „германска” глоба и ако накарате полицаите да си извадят ръцете от джобовете и да си лъснат чепиците, тогава наистина имате шанс да останете с добро в историята.

Смята се, че народите със слаби хигиенни навици са лоши демократи. Затова давайте да чистим, каквото има за чистене, защото да ви призная, едвам се удържам да не хвана и аз емигрантските пътеки. Направя ли го, значи е дошъл краят на държавата.

photos by morningseeker
Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s