Голям оптимист съм и виждам надежда в човеците

В eлектронната ми поща дойде писмо. Някакъв човек цитира предаването „Панорама”, където Бойко Борисов бил казал, че в България не е имало преход, защото децата на членовете на политбюро са били премиери през тези 20 години и са заемали всички длъжности в държавата. И че преходът едва сега започва. Под „сега” разбирай управлението на новото правителство. Човекът явно не е съгласен с чутото по националната ни телевизия и иска допълнителен коментар.

Наемам се да го направя, защото аз също смятам, че у нас преходът, поне такъв, какъвто го видяхме в Чехия, Полша, Словакия и Унгария, все още не се е състоял. Това, което се случи беше, че българските партайгеносета вече не можеха да гледат как колегите им от Запад карат крайслери, а те търкалят руски катафалки. И си казаха баста, ставаме и ние капиталисти! Светна им, че при капитализма повече се яде, повече се пие, а възможностите за трупане на богатства са неограничени, затова инсценираха промяна, направиха държавното богатство своя собственост, след това я прехвърлиха в ръцете на внучетата и се оттеглиха в Женева и Виена на заслужена почивка.

Ако това е имал предвид Борисов под нереализиран преход, то той е безусловно прав. Ние обаче няма как да знаем, защото водещият на „Панорама” не го е питал.

А щеше да е добре да го попита, защото след това по естествен път идва ред на друг въпрос: сегашните, които заемат длъжности в държавата и не са синове и дъщери на членове на политбюро, какви са? Те свестни хора, които са натрупали милиони  благодарение на своите способности ли са? Те симпатяги сполучили единствено с почтен и упорит труд ли са?

Да речем, че са такива. Но защо народът говори за Румяна Желева (помните онази жена, която за малко да стане еврокомисар), че най-голямото й качество е приятелството с олигарха Валентин Златев, който пък от своя страна е близък с Бойко Борисов и едни мощни руски таварищи. И че изобщо краят не се вижда в тази плетеница от обвързаности, в която не знаеш къде свършват съветските интереси и къде започват американските.

Да приемем, че народът злослови и това изобщо не е вярно. Тогава какво пречи същите тези другари да кажат, кое е вярно. Вратите на телевизиите са им отворени, изправят се пред камерите и разказват всичко за себе си, от игла до конец, опровергавайки клеветите. Звучи наивно? Изобщо не е наивно, защото именно капиталистическата система е измислила този начин на поведение.

Ако наистина преходът в България започва с идването на новото правителство на власт, не трябва ли то да се запита за произхода на Корпоративна банка, да речем, която раздава кредити като топли кюфтета на Ирена Кръстева.

А чий го дири Светослав Спасов като съветник на Бойко Борисов, след като му се носи славата на вярно куче на всички властимащи?

Още: не трябва ли всички виновни за днешното състояние на България да са вече в затвора?

И по-нататък: bТВ на Мърдок ли е или на Красимир Гергов? Пречи или допринася тази телевизия за демокаритизрането на българското общество? Ако пречи защо не я разкарат? Ами Нова телевизия – тя за каква точно демокрация работи?

Щом ще осъществяваме истински преход, защо никой от новите управляващи не се е извинил за лагерите в Белене и Скравена? За старите знаем.

Защо БКП и наследницата й не са лустрирани?

Защо Доган продължава да е непокътнат?

Тези и подобни на тях въпроси не се задават от иначе спретнатия и прилежно сресан водещ на „Панорама”. И няма как да се задават, тъй като в БНТ по стара рецепта знаят какво трябва да се пита, до каква степен трябва да се пита и по кое време.

Аз ги задавам и веднага отговарям: защото дали ще е „преходът” на предишните от политбюро или на сегашните от „Герб”, става дума все за едно и също – пари и власт, угодливост и агресивно бездарие. (България традиционно не допуска даровити хора във властта).

Ще завърша обаче с думите на шампиона по демокрация Хари Белафонте: „Голям оптимист съм и виждам надежда в човеците. Това е единствената  причина да ставам всяка сутрин. Ако не бях такъв, отдавна да съм умрял”.

И ние така!

Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Голям оптимист съм и виждам надежда в човеците

  1. © gallia georg. каза:

    България традиционно трудно допуска даровити хора изобщо във вътрешността на границите си, чийто личен избор засега я определя като самоубийца. За щастие, същите даровити хора продължават да й служат за безвъзмездни животодарители, но дали с това не й правят още по-лоша услуга?!

  2. of4o каза:

    Много просто – въпроса е изследван отдавна.
    В РБ е налице колониално управление, като издигането на управленските кадри се извършва по метода на отрицателната селекция. Сиреч, колкото по-тъп и послушен, толкова по-нанагоре ша го издигнем нашто момче или момиче. Надежда всяка оставете. Хвърляне на чук, хвърляне на сърп и бягане на запад – там само стрижат хайваните, не ги дерат живи.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s