Превключи на „Анимал планет“ – сега!

„Два дни след като министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посъветва Съвета за електронни медии „да прояви повече активност по отношение на подобни предавания“, регулаторът изпрати писмо до Нова телевизия по повод „Биг брадър фемили“” – така започва дописка в сайта вести.бг от 16.04.2010.

Да видим какво точно пише в писмото.

ДО
Г-Н КАРЛ ЯКОБ АНДЕРСОН
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА
“НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ – ПЪРВИ ЧАСТЕН КАНАЛ” АД

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНДЕРСОН,

На заседанието си на 14 април 2010 г. Съветът за електронни медии обсъди и прие междинни констатации в доклад на дирекция “Мониторинг” за наблюдението на риалити предаването “Биг Брадър фемили”. Установено е, че са излъчени сцени, съдържащи прояви на вербална и физическа агресия между участници в предаването, както и аудиовизуално съдържание в противоречие с общоприетите морални норми и схващането за добрите нрави. Подобни епизоди са заплаха за физическото, психическото и моралното развитие на децата – участници в предаването и потенциални негови зрители.

В рамките на своите правомощия по надзора върху дейността на доставчиците на медийни услуги /съгласно чл.32 и чл.33 от ЗРТ/ и в духа на европейските изисквания за нарастващата роля на саморегулацията и корегулацията в съвременната медийна среда Съветът за електронни медии Ви обръща внимание за необходимостта от стриктно спазване на законовите разпоредби, защитаващи децата от вредно медийно съдържание.

Съветът настоява елементи от програмата с възможно вредно
въздействие върху детската аудитория да не бъдат излъчвани преди 23,00 часа.

Съветът за електронни медии изразява убеждението си, че в качеството си на доставчик на медийни услуги, с отговорността за тяхното съдържание /съгласно чл.17, ал.1/ от ЗРТ, “Нова телевизия – Първи частен канал” АД в съответствие със законовите разпоредби ще съобрази предаванията от поредицата “Биг Брадър Фемили” с обществените нагласи и произтичащите от тях общоприети морални норми. В полза на това ще е и по-балансираният подбор на участниците, който да отговори на предварителна заявка на предаването, че ще е представително за българското семейство
днес.

В случай, че продължаващото наблюдение не установи промяна в медийното поведение на операторите, включващи предаването в програмите си / “Нова телевизия” и “Диема Фемили”/ Съветът ще пристъпи към административнонаказателни действия, предвидени в Закона за радиото и телевизията.

ДОЦ. ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЕМ

Излиза, че до 14 април 2010 г. Съветът за електронни медии е нямал понятие, какво се върши в предаването „Биг Брадър фемили”. Ако беше обратното мониторингът щеше отдавна да е направен, предаването щеше да бъде санкционирано и спряно, а хората, които са го допуснали във вида, в който съществува до момента, щяха да си понесат последствията.

Защо СЕМ не се посъветва сам, а чака Цветан Цветанов да го стори?  Не можа ли доцентът Лозанов  да се размърда без намесата на министъра на вътрешните работи? Да се възправи срещу кича като един истински „медиен експерт”, който знае, що е то телевизия и каква е вредата от екранното насилие и разврат?

Излиза също, че ако не беше министърът на вътрешните работи, членовете на СЕМ щяха да продължат да чоплят семки, да прибират по 2 бона месечно на калпак и брадърът да си тече поживо- поздраво.

Сега нека обърнем внимание на интонациите. Те са досущ като папионката на Георги Лозанов – меки и любезни. „Съветът за електронни медии Ви обръща внимание за необходимостта от стриктно спазване на законовите разпоредби, защитаващи децата от вредно медийно съдържание”.

Нова телевизия нарушава закона пар екселанс, а Съветът за електронни медии й обръща внимание. Каква толерантност!  Каква деликатност!

По-нататък: „Съветът за електронни медии изразява убеждението си, че в качеството си на доставчик на медийни услуги, с отговорността за тяхното съдържание /съгласно чл.17, ал.1/ от ЗРТ, “Нова телевизия – Първи частен канал” АД в съответствие със законовите разпоредби ще съобрази предаванията от поредицата “Биг Брадър Фемили” с обществените нагласи и произтичащите от тях общоприети морални норми”.

Ами ако Нова телевизия въобще не се интересува от убеждението на СЕМ и още по-малко от общоприетите морални норми? Ако единственото, от което Нова телевизия се интересува са парите, само парите и нищо друго, освен парите – тогава какво?  Е, тогава „Съветът ще пристъпи към административно-наказателни действия, предвидени в Закона за радиото и телевизията”. Ще. Ама по-вероятно е да не ще.

И тъй като отколешна е поуката, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи – бойкот, дами и господа! Повсеместен бойкот на телевизиите в България, до техния пълнен фалит. Когато започнат да гърмят една след друга, ченгетата (собственици и рекламодатели) ще се усетят, че така повече не бива.

Единственият шанс да се поправят тези хора е да почувстват застрашени паричките си. Тогава ще започнат да ухажват етически и естетически своя зрител и да разчистват ефира от брадъри, брадърки, никикънчевци, никотупаревци и сие. Но първо зрителят трябва да го поиска. А то остави ли на СЕМ да свърши тази работа, ще продължи да слуша витиеватите недомислия на всевъзможни „експерти”, които използват всяка възможност да си чешат езиците. Просветени многознайковци в България дал Бог. Сега трябват куражлии хора на действието, надвили малко от малко суетността си и ограничили алкохола до хигиенични количества.

От Нова телевизия знаят, че ниските страсти носят големи пари и не се помайват –  произвеждат на бързи обороти упадък и зрелища.  Следва да им се признае, че работят добре, защото добре са ги обучили и защото са наясно, че колкото по-зомбиран е един народ, толкова по-лесен е за мачкане. После се питаме защо комунисти и агенти (вече капиталисти!) продължават да манипулират държавата. Много просто – защото други в нея почти не останаха. Освен ако не докажем противното.

Затова превключи телевизора на „Анимал планет”! Сега!

П.П. Попаднах на форум, в който Елица от Варна е написала: Ники Кънчев и цялото мръсно котило от „брадъра”, трябва да бъдат натикани в затвора по члена от НК „за склоняване към разврат“ на телевизионната аудитория. Досега трябваше да ги глобят поне 200.000 за идиотизмите, които показват!
Аз ще добавя: СЕМ да върне до стотинка заплатите, които членовете му са получавали бадява в продължение на години.
Advertisements

About vlado-trifonov

Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. Специализирал е масмедии и сценарно писане. Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на словото? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива и като се обърнеш по някое време назад, гледаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това изобщо е от значение.
Публикувано на анализи, коментари. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s